Index Vakbarát Hírportál

Kitört egy vulkán Pápua Új-Guineában

2023. november 20., hétfő 13:52

Kitört az Ulawun vulkán Pápua Új-Guineában hétfőn, ami akár cunamit is okozhat Japán partjainál – közölte a japán meteorológiai ügynökség.

Az Új-Britannia szigetén fortyogó Ulawun vulkán helyi idő szerint a délutáni órákban tört ki, 15 ezer méter magasságba lövellve a vulkáni füstöt és hamut – jelentette a japán ügynökség a vulkánkitörésekkel foglalkozó ausztrál központot idézve.

Japán vizsgálja a kitörés esetleges hatásait, különös figyelemmel a szökőár kockázatára, amely a késő hétfői órákban érhetné el Japánt, először az Izu-, majd az Ogaszavara-szigeteket – mondta az ügynökség.

Az ügynökség ugyanakkor mind ez idáig nem adott ki figyelmeztetést, mondván; a tengernél nem tapasztaltak jelentős vízszintváltozást sem az országon belüli, sem az országon kívüli megfigyelőállásokon. Mindazonáltal fokozott figyelemre szólították föl a partvidéken élőket, hiszen az esetleges szökőár méretét és érkezésének idejét nem lehet előre pontosan megjósolni.

Az MTI beszámolója szerint a hawaii központú csendes-óceáni cunami veszélyére figyelmeztető központ sem adott ki riasztást.

Rovatok