Index Vakbarát Hírportál

Képviselőtársa zaklatásával és bedrogozásával vádolnak egy francia szenátort

2023. november 21., kedd 18:24

Visszavonulásra szólította fel a francia szenátus elnöke azt a szenátort, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy szexuális zaklatás céljából bedrogozta az egyik képviselőtársát.

A felsőház elnöke, Gérard Larcher arra kérte a szenátort, hogy „mondjon le a szenátus irodája titkárságán betöltött tisztségéről és a külügyi bizottság alelnöki funkciójáról”.

Joël Guerriau-nak vállalnia kell a felelősséget addig, amíg az igazságszolgáltatás és a rendőrségi szolgálatok tisztázni tudják a tényeket

– ismertette az MTI a szenátus elnöksége által kiadott közleményt. 

Mint írtuk, a nyugat-franciaországi Loire-Atlantique megyében megválasztott 66 éves centrista Joël Guerriau ellen péntek este indult eljárás. A gyanú szerint szerdára virradó éjjel Sandrine Josso nemzetgyűlési képviselőt a tudta nélkül elkábította azért, hogy szexuálisan zaklassa. A 48 éves politikusnő ugyanezen megyében a centrista MoDem képviselője. A szenátor ügyvédje tagadta a vádakat.     

A képviselőnő szervezetében ecstasy jelenlétét mutatták ki

A képviselőnő hétfő este szólalt meg először az ügy kirobbanása óta a France5 közszolgálati televízió egyik hírműsorában. Elmondta, hogy képviselőtársa elhívta egy koccintásra, hogy megünnepeljék az újraválasztását. A férfi szerinte kábítószert csempészett az italába, ő pedig „azt hitte, hogy meg fog halni″, és azóta is poszttraumás állapotban″ van.

A lélekjelenlétének köszönhetően a nő taxit hívott, miközben látta, ahogy a szenátor elrejt egy fehér porral teli zacskót, majd a legközelebbi kórházba vitette magát.

Bárki megszenvedheti azt, amit én elszenvedtem – mondta Sandrine Josso, hozzátéve, hogy kötelessége felhívni a figyelmet a vegyi anyagok okozta katasztrófára, amely felett nem hunyhatunk többé szemet.     

Joël Guerriau-t azonnal felfüggesztette a pártja

A vizsgálatok a nő szervezetében ecstasy jelenlétét mutatták ki, s ezt a kábítószert találták meg a feltételezett támadója otthonában tartott házkutatáson is.

A szenátort kábítószer fogyasztásával és birtoklásával is megvádolták, és rendőri felügyelet alá helyezték. Egyebek mellett eltiltották attól, hogy a képviselőnőt felkeresse az otthonában.

Joël Guerriau-t azonnal felfüggesztette a pártja, a kormánypárttal szövetségben álló centrista Horizontok, és a szenátusi frakciója is. Mindkét szervezet fegyelmi eljárást indított ellene a kizárása céljából.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok