Index Vakbarát Hírportál

A szakértő szerint csak idő kérdése, hogy mikor roppantják meg a Hamászt

2023. november 22., szerda 06:41

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a Hamasz a vereség szélén áll, és csak idő kérdése, hogy Izrael mikor roppantja meg a terrorszervezet fő erőit.

Jó ideje folynak a tárgyalások a fegyverszünetről a Gázai övezetben, de jelentősen nehezíti a megbeszéléseket, hogy Izrael meg a Hamász nem tárgyal egymással – mondta Kaiser Ferenc az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta, hogy míg Izrael inkább az Egyesült Államokkal, addig a Hamász Katarral egyezkedik, és a két harcoló fél között ők közvetítenek.

Mint mondta, a legutóbbi hírek szerint ötnapos fegyverszünet várható, amely alatt a Hamásznak el kell engednie a túszok egy részét, de jelentősebb mennyiségű élelmiszer és ivóvíz, illetve a kórházak áramszükségletének biztosításához szükséges gázolaj is az alku tárgya lehet.

Izrael vélhetőleg újra megnyit néhány, a háború kezdetén, a Hamász támadása után lezárt vízvezetéket, mert az övezetben kritikus a vízhiány, és elképesztő élelmiszerhiány van. Mind a két fél ki fogja használni ezt az erői átmozgatására, de a Hamász itt már vert helyzetben van, idő kérdése, hogy mikor roppantják meg a Hamász fő erőit

– fogalmazott Kaiser Ferenc, hozzátéve, hogy Izrael ezt követően levadássza, elfogja, és megöli a Hamász középvezetőit.

A katonai szakértő felhívta a figyelmet, hogy „a Hamász káderállománya óriási veszteségeket fog szenvedni, illetve porig rombolják majd az övezetet, az újjáépítésre pedig Izraelnek sincs terve”.

Rovatok