Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor levelet írt Brüsszelnek, azonnali lépést követel

2023. november 22., szerda 11:21

Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, és közölte: Magyarország addig nem hajlandó támogatni több, az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó intézkedést, amíg Brüsszel meg nem tesz néhány lépést.

A Politico című lap szerda reggeli hírlevelében számolt be a levélről. Közlésük szerint Orbán Viktor az írásban

egy Ukrajnáról szóló „stratégiai megbeszélés” összehívását követelte Charles Micheltől. 

A miniszterelnök állítólag azt írta a levélben, hogy ez a megbeszélés „sürgős” lenne az Ukrajnában látható harctéri helyzet miatt.

Mint írta, ha ezt az egyeztetést nem tartják meg, akkor Magyarország megvétózza

A Politico szerint Orbán Viktor azt is szóvá tette a levélben, hogy az Ukrajnának szánt európai támogatások ügye attól is függ, hogy Washington folytatja-e Ukrajna támogatását.

Biztosra vehetjük-e, hogy az Egyesült Államok folytatja a támogatást? Miként képzeljük el Európa biztonsági struktúráját a háború után?

– tette fel kérdéseit az Európai Tanács elnökéhez címzett levélben a kormányfő. 

Megkerülhetik a magyar vétót? 

A Politico azt is megjegyezte, hogy a levél alighanem egy újabb kísérlet arra, hogy a magyar kormány megpróbáljon hozzájutni a Magyarországnak járó, de Brüsszel által jogállamisági problémák miatt blokkolt 13 milliárd eurónyi forráshoz. 

A brüsszeli lap arra is kitért a hírlevélben, hogy néhány uniós tagállam már tárgyal arról, hogy miként kerülhetnék meg a miniszterelnök által belengetett vétót. Az egyik felvetés az, hogy az uniós döntéshozatal helyett bilaterális szerződésük útján adnának katonai támogatást Ukrajnának – bár egy uniós diplomata azt mondta erről a Politicónak, hogy ez nem vetne jó fényt az EU egységére, és valószínűleg még korai erről tárgyalni. 

Mindeközben a napokban indult el Magyarországon a legújabb nemzeti konzultáció is, amelynek mind a tizenegy kérdése „Brüsszellel” kezdődik.

Rovatok