Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Óriási társadalmi krízis van Ukrajnában

2023. november 22., szerda 19:01

A második világháborúhoz hasonló helyzet alakult ki Ukrajnában Tarjányi Péter szerint. A biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában arról beszélt, hogy körülbelül 70 ezer halottja és több százezer sérültje van a harcoknak, ezért már olyan területeken is, mint az építőipar vagy a bányászat, nőknek kellett munkába állniuk, hogy valahogy működtetni lehessen az ukrán gazdaságot.

„A védekezésre még maradtak tartalékai Ukrajnának, de támadó hadműveletet már nem tud indítani nyugati segítség nélkül” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukránok nem csupán a fronton küzdenek súlyos problémákkal, az iparuk is megreccsent a háború miatt. 

Tarjányi Péter szerint ennek az az oka, hogy kiestek a termelésből a 18 és 35 év közötti férfiak, mivel a leginkább hadra fogható korosztályt elvitték a háborúba. 

A gyárak, a bányák ezért most a nők segítségét kérik, hogy működni tudjanak. Olyan a helyzet, mint a második világháború idején volt. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint ez jelentős társadalmi krízist okoz Ukrajnában.

Mindeközben a Kreml-szóvivője arról beszélt, hogy bár az orosz gazdaság korábban valóban közel jutott az összeomláshoz a nyugati szankciók miatt, végül fel tudtak állni a nehéz helyzetből.

Tarjányi Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy bár a szankciók az elején tényleg működtek, egy idő után azonban Oroszország – leginkább Kína és India segítségével – megtalálta a módját annak, hogy ezeket kikerülje. A biztonságpolitikai szakértő szerint most a Nyugatnál pattog a labda, az ő feladatuk ezt valahogy orvosolni. 

Tarjányi ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszok egyfajta hadigazdálkodásra álltak át az elmúlt időszakban, amely ugyan rövid és középtávon valóban felpörgette az ipart, de hosszabb távon ez sem fog eredményre vezetni, mert a háború nem termel ott sem. 

Ez nem vágyvezérelt gondolkodás a részemről, hanem egyszerű történelmi tényszerűség. 

Aki kíváncsi a teljes adásra, itt tekintheti meg: 

Ha pedig visszanézné a Frontvonal korábbi adásait, ide kattintva megteheti. 

(Borítókép: Ukrán katona kávét készít a harci pozíciójában, miközben az orosz–ukrán háború folytatódik az ukrajnai Harkiv irányában 2023. november 20-án. Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu / Getty Images)

Rovatok