Index Vakbarát Hírportál

Mérgezéses terrortámadásra készült egy iráni férfi Németországban

2023. november 23., csütörtök 21:30

Terrorizmus vádjával négy év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Németországban egy 26 éves iráni férfit, aki méreggel akart merényletet elkövetni – írja az MTI.

Az illetékes dortmundi bíróság az ítélet kihirdetése után a férfit azonnali hatállyal letartóztatásba helyezte arra hivatkozva, hogy veszélyt jelent a társadalomra. „A férfinak eltökélt szándéka volt, hogy mérgező anyagokkal terrorcselekményt hajt végre” – mondta Dirk Kienitz, a tárgyalást vezető bíró.

A vádlottat – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – testvérével együtt januárban vették őrizetbe egy titkosszolgálati információ alapján. Azért került a hatóságok látókörébe, mert az interneten több olyan emberrel csevegett, aki a rendvédelmi szerek gyanúja szerint közel áll az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez.

A tárgyalás során kiderült, hogy utasításokat kapott arra, miként állíthat elő ricin és cianid mérgeket, és már hozzá is látott a szükséges alapanyagok beszerzéséhez. A támadást 2022 szilveszterére tervezte, de nem tudta addigra az összes összetevőt beszerezni.

Az ítélet szerint a férfi nem jelentett valódi veszélyt, ugyanis több szakértő alátámasztotta azt, hogy a mérgek elkészítéséhez kapott instrukciók használhatatlanok voltak. A bíróság álláspontja szerint viszont mivel a férfi elhitte, hogy képes mérgeket készíteni, mégis veszélyt jelent a társadalomra. A testvére elleni vizsgálatot megszüntették.

Rovatok