Index Vakbarát Hírportál

A vakcinabeszerzés miatt indul eljárás volt román miniszterek ellen

2023. november 23., csütörtök 19:39

A koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzésével összefüggésben három volt bukaresti kormánytag mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) – írja az MTI.

A vádhatóság közleménye szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg több mint egymilliárd euró értékben.

Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte, 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.

Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

A DNA a legfőbb ügyésznél kezdeményezte, hogy kérje a gyanúsított kormánytagok mentelmi jogának felfüggesztését a román szenátusnál, illetve Románia elnökénél. Romániában ugyanis a parlamenti mandátummal rendelkező volt kormánytagok ellen csak az illető ház – szenátus vagy képviselőház –, a többi volt kormánytag ellen pedig csak az államfő jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást az igazságszolgáltatás.

Rovatok