Index Vakbarát Hírportál

Dühöngenek az írek, lángba borították Dublint

2023. november 24., péntek 06:42 | aznap frissítve

Tovább fokozódott a feszültség csütörtök éjjel az ír fővárosban. Dublinban több autót is felgyújtottak, valamint tűzijátékokat dobáltak rendőrökre a lázadozó csoportok. Pénteken tartanák a 40. British-Irish Council csúcstalálkozót, de az éjjeli zavargások meghiúsíthatják ennek lezajlását. Utóbb a rendőrség közölte, hogy sokakat őrizetbe vettek a történtek miatt.

Mint korábban megírtuk, csütörtök délután késsel támadt egy férfi egy dublini általános iskola előtt ácsorgó embercsoportra. A férfit még a helyszínen őrizetbe vették, a súlyos sebesülteket − akik között három kisgyermek is volt − kórházba szállították.

Később csak fokozódott a feszültség az ír fővárosban, ugyanis a helyi hatóságok jelentése szerint 

„őrült, huligán csapatok” járműveket gyújtottak fel, valamint tűzijátékokkal dobálták meg a rendőröket

− írja a BBC.

Az ír közlekedési szakszervezet vezetője elítélte a zavargókat, akik buszokat, villamosokat és egyéb tárgyakat is felgyújtottak.

Sok a dühös és elégedetlen fiatal

Kitty Holland, a The Irish Times egyik tudósítója elmondta, 

sok ír fiatal nagy szegénységben él, és a nélkülözés feldühíti őket. 

Hozzátette, a fiatalok többsége megélhetési válságban van, így folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy fellázadhassanak a rendszer ellen. Kiemelte azt is, hogy 

ők nem politikai indíttatású fiatalok, hanem olyan emberek, akik meglátták a lehetőséget, hogy kiszabaduljanak és lázadást robbantsanak ki. 

A leghíresebb ír sportoló, Conor McGregor – akinek több mint 10 millió követője van a közösségi oldalakon – az X-en posztolt: 

Írország! Háborúban állunk! 

Meghiúsulhat a 40. brit–ír csúcstalálkozó

A British-Irish Council 40. csúcstalálkozóját pénteken tartják Dublinban.

Azt remélték, a hangsúly azon lesz, hogy a nemzetgyűlést újra összehívják Stormontban, ahol Észak-Írország törvényeit hozzák és ellenőrzik, ugyanis ennek rendszere több mint másfél éve gyakorlatilag összeomlott. De ami csütörtökön történt, teljesen beárnyékolja a tervezett megbeszéléseket.

Őrizetbe vettek 34 feltételezett lázongót

Frissítés: Korábban a rendőrség azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet a Parnell téren késsel elkövetett támadásban, de egy péntek reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem. Kiemelte: egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek.

A főkapitány elmondta, hogy

ilyen méretű zavargásokra évtizedek óta nem láttak példát az ír fővárosban,

és hozzátette, hogy várhatóan többeket őrizetbe fognak még venni. Azóta 34 embert őrizetbe vettek, őket szélsőjobboldali provokátoroknak nevezték a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott a rendőrökkel. A mintegy 2-300 főre duzzadó tömeg − melyben az ír zászlók mellett Az ír életek számítanak feliratú táblák is megjelentek − autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.

Helen McEntee igazságügyi miniszter leszögezte: nem lehet és nem is szabad eltűrni az ír fővárosban csütörtök este kialakult állapotokat.

Nem hagyjuk, hogy bűnbandák a tragédiát arra használják, hogy káoszt szítsanak

 − fogalmazott.

Rovatok