Index Vakbarát Hírportál

Új információk érkeztek a kiszabadult izraeli túszok állapotáról

2023. november 25., szombat 08:39

Izrael 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett szabadon a Hamásszal kötött megállapodás részeként pénteken késő este.

A palesztinok szabadon bocsátására azután került sor, hogy pénteken a Hamász palesztin iszlamista szervezet által fogva tartott túszok közül 13 ember visszatért a zsidó állam területére. A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, 10 thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást – adta hírül az MTI. 

A szabadon engedett 13 izraeli túsz többsége jó fizikai állapotban van. Nyolc embert a Schneider Gyermekgyógyászati Központba szállítottak. Az orvosok előzetes vizsgálata alapján az intézmény azt közölte, hogy mind a nyolcan jó fizikai állapotban vannak – közölte a The Times of Israel.

A másik öt kiszabadult túszt, akik mind idős nők voltak, a Wolfson Medical Centerbe szállították. A kórház szerint néhányan „gyengék és kimerültek” voltak.

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta: Izraelt nem lepte meg, hogy nem voltak amerikai állampolgárok a Hamász által szabadon engedett első túszcsoportban.

Megvan a lista

Az izraeli hadsereg megkapta szombaton azoknak az izraelieknek a listáját, akiket a Hamász szombaton, a tűzszünet második napján szabadon enged.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő irodájának a közlése szerint a Hamász 13 izraelit, köztük nyolc gyereket enged szabadon szombaton. A bejelentés szerint a szabadulók családtagjait már értesítették erről.

Hangsúlyozták: A listát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a túszok biztonságban lesznek Izraelben.

Kétszáznál is több embert tarthat fogva a Hamász

„Ez nem ért minket meglepetésként, tudtuk ugyanis, hogy Thaiföld közvetlenl tárgyalt Iránnal” – mondta. Regev szerint Irán képes volt befolyásolni a Hamászt, és tárgyalni tudott thai állampolgárok szabadon bocsátásáról.

Doron Spielman, az izraeli védelmi erők hivatalos képviselője szombat hajnalban arról beszélt, hogy a Hamász továbbra is mintegy 215 túszt tart fogva a Gázai övezetben.

Az illetékes szerint

sok esetben nem tudjuk, hogy meghaltak-e vagy élnek. Próbálunk hírszerzési információkat szerezni, de tudjuk, hogy többen közülük meghaltak.

Ugyancsak Doron Spielman hajnalban bejelentette, hogy az izraeli hadsereg megtiltotta a Gázai övezet északi része lakóinak, hogy visszatérjenek otthonaikba a pénteken Gázában életbe lépett négynapos fegyverszünet idejére.

„Több százezer szórólapot dobtunk le a Gázai övezet déli részén, valamint üzeneteket tettünk közzé a közösségi médiában arról értesítve a lakosokat, hogy Gáza északi része háborús övezet. Saját biztonságuk érdekében nem engedjük, hogy visszatérjen erre a területre.”

Rovatok