Index Vakbarát Hírportál

A WHO Kína válaszát várja a rejtélyes tüdőgyulladást okozó járvány miatt

2023. november 25., szombat 08:23 | aznap frissítve

Az InfoRádió által megkérdezett víruskutató szerint a tüdőgyulladásos és légzőszervi megbetegedések kialakulása összefügg a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások feloldásával és azzal, hogy a gyermekek a korábbi lezárások miatt nem szereztek immunitást a kórokozókkal szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól, amiatt, mert több kínai gyermekkórház is megtelt egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó járvány miatt. Az InfoRádió Rusvai Miklós állatorvos-virológust kérdezte a jelenségről. 

A kínai hatóságoknak 24 órán belül kell választ adniuk a WHO felszólítására

– mondta a szakember az interjúban, hozzátéve, hogy ilyenkor a szervezet rendelkezésére kell bocsátani minden elérhető hivatalos statisztikai adatot, beszámolót azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen vírusok vagy baktériumos kórokozók okoznak problémákat, fertőzéseket.  

A jelenséget az olyan ismert kórokozók terjedésének tulajdonították, mint az influenzavírus, a mycoplasma pneunomiae, amely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid–19-et okozó koronavírus. 

Még nincs meg a gyerekek immunitása

Rusvai Miklós elmondta, hogy főleg Észak-Kínában és Pekingben számoltak be a tüdőgyulladásos megbetegedésekről és légzőszervi esetekről. 

A víruskutató úgy véli, hogy az ázsiai országban május–júniusban feloldott Covid-járvány miatt bevezetett korlátozások járulhattak hozzá a gyerekbetegségek és légzőszervi fertőzések terjedéséhez.

Arról is kifejtette a véleményét, hogy Magyarországon is az idei év elején betegedett meg nagyon sok gyermek RSV- és mycoplasmafertőzés, influenza, metapneumovírus, rinovírusok és egyéb hasonló betegségek, vírusok miatt.

Ennek okát abban látja, hogy a kiskorúak a korábbi években nem találkoztak ezekkel a kórokozókkal a korlátozások miatt, így nem szereztek ellenük immunitást. 

A kínai hatóságok ugyanezekkel az esetekkel, folyamatokkal magyarázzák a jelenlegi légzőszervi megbetegedéshullámot. 

Egyelőre nem kell tartani egy globálisan terjedő járványtól

– szögezte le a víruskutató, kiegészítve gondolatait azzal, hogy nagyjából 7-10 nap múlva lehetünk biztosak Kína válaszának hitelességében, amikor már az összes esetnek utánajártak. 

Rovatok