Index Vakbarát Hírportál

Személyes találkozóban bízik Szijjártó Péterrel a holland választás győztese

2023. november 25., szombat 12:56

Levélben gratulált Geert Wildersnek a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) „földcsuszamlásszerű″ választási győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Geert Wilders köszöntét fejezte ki, és bízik abban, hogy hamarosan személyesen is találkozhatnak a tárcavezetővel.

Az angol nyelvű gratulálólevélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Geert Wilders és pártja „földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak”, és ezt a holland választók is így gondolják – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Ön tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában” – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés.

A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak.

Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét, és hozzátette:

Nagyon várom, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerüljön kettőnk között akár Magyarországon, akár Hollandiában.

A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos  végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán.

A párt ez alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest. A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökön kívül az olasz Matteo Salvini, a francia Marine Le Pen, a spanyol Santiago Abascal, de az Alternative für Deutschland (AfD) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is elégedett a holland választások eredményével.

Rovatok