Index Vakbarát Hírportál

Elszabadult a jéghegy, amely háromszor nagyobb, mint New York

2023. november 26., vasárnap 14:17

Majdnem három évtized után újra mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye. A tudósok pénteken közölték, hogy a közel 4000 négyzetkilométeres antarktiszi jéghegy a Déli-óceán felé tart, és folyamatosan követik a pályáját.

Az A23a néven ismert jéghegy 1986-ban vált le a nyugat-antarktiszi Filchner–Ronne-jéghegyről, ami azóta nagyrészt a Weddell-tenger fenekére süllyedt, és egy idáig ezen darabkája is a tenger mélyén feküdt – írja a Reuters.

A fennmaradt A23a jéghegyet a közelmúltban örökítették meg műholdfelvételek, amint gyorsan sodródik az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett, erős szelek és áramlatok segítségével. Egy gleccserkutató szerint „ritkán látni ekkora jéghegyet mozgás közben, így szorosan figyelemmel követik majd a haladását”.

Idővel valószínűleg kissé elvékonyodott, és kapott egy kis extra felhajtóerőt, ami lehetővé tette, hogy felemelkedjen az óceán fenekéről, és az óceáni áramlatok lökdössék

– mondta Oliver Marsh gleccserkutató.

A fennmaradt jéghegy mérete 4000 négyzetkilométer, tehát körülbelül háromszor akkora, mint New York városának teljes területe.

A kutatók attól is tartanak, hogy a jéghegy újból megakadhat Dél-Georgia szigeténél, ami pedig problémát okozhat az Antarktisz élővilágában. A szigeten ugyanis fókák, pingvinek és tengeri madarak milliói szaporodnak, amelyek a környező vizekből táplálkoznak, viszont a jéghegy elzárná az odavezető utakat. 

A kutatók szerint elég nagy méretű a jéghegy ahhoz is, hogy ne olvadjon meg túlzottan akkor se, ha a déli, melegebb vizekbe ér, így akár Dél-Afrikáig is elvihetik az áramlatok, ahol a hajózás forgalmát zavarhatja meg.

Rovatok