Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa betegség miatt nem tudta elmondani a vasárnapi imát a Szent Péter téren

2023. november 26., vasárnap 15:01

A szokásostól eltérő módon rezidenciájának kápolnájából beszélt a szentatya a hívekhez, a Szent Péter téren összegyűltek kivetítőn hallhatták vasárnapi üzenetét.

A Vatikán a helyszínváltozást a pápa betegségével indokolta, a jelenlegi, Rómához képest szokatlan időjárás veszélyeztetné a lábadozó katolikus egyházfő egészségét. 

Még szombaton kórházi kivizsgáláson esett át, hogy kiderüljön, az influenza okozott-e nála tüdőproblémákat. Mint megírtuk, már november elején is náthás volt a 86 éves szentatya, de akkor még minden tervezett eseményen részt vett. 

A RAI olasz közmédiának adott televíziós interjúban akkor azt nyilatkozta, hogy jól van, mindent ehet, térdfájása is csökkent. 

A napokban mégis kénytelen volt több programját lemondani, például a szokásos szombati, tisztségviselőkkel tartott magánaudienciákat is. 

A vasárnap déli Úrangyala-imádságot azonban megtartotta, de a Szent Péter térre néző ablak helyett rezidenciájának kápolnájából üzent a híveknek, amit élőben a közösségi médiában és televízión is közvetítettek. 

Bár részletesebb tájékoztatást nem közölt a Vatikán Ferenc pápa jelenlegi állapotáról, de egyelőre nem mondták le a december 1-jén esedékes dubaji útját, ahol a tervek szerint december 3-ig fog kétoldalú tárgyalásokat folytatni az ENSZ klímakonferenciáján a jelen lévő országok vezetőivel. 

A pápa utoljára idén nyáron, júniusban szorult belgyógyászati műtétre, amikor hasi sérvvel operálták meg.

Rovatok