Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt George Floyd gyilkosának, a börtönben megkéselt rendőrnek az anyja

2023. november 26., vasárnap 14:23

Nem tájékoztatták a szövetségi börtön munkatársai a George Floyd meggyilkolásáért börtönbüntetését töltő és késes támadásban pénteken megsérült Derek Chauvin anyját a történtekről. A nő és Chauvin ügyvédei állítják, hogy az arizonai börtönt rosszul vezetik.

Ahogyan arról az Index is tájékoztatott, megkéselték a börtönben Derek Chauvint, azt a volt minneapolisi rendőrt, akit George Floyd 2020-as meggyilkolásáért ítéltek el. 

A börtön alkalmazottainak életmentő intézkedéseket kellett végrehajtaniuk, végül a férfit kórházba szállították, állapota stabil. A szövetségi ügynökség azt közölte, hogy a férfi támadóját is kórházba szállították, de még nem azonosították. 

Most megszólalt George Floyd gyilkosának anyja a fiát ért késes támadásról. A nő aggódik Derek Chauvint életéért, és azt állítja, a médiából értesült az esetről, a hatóságtól semmilyen tájékoztatást nem kapott a fia állapotáról – írja a New York Post

Honnan a fenéből tudnak a fiam ügyéről a hírügynökségek, mikor még a saját anyja sem tud róla? Holott én vagyok a vészhelyzeti kapcsolattartásra megjelölt személy

 – tette fel a kérdést Chauvin anyja, Carolyn Pawlenty, hozzátéve, hogy félti a fiát, és aggódik érte, a támadás óta nem tud aludni sem. 

„Erősnek kell maradnom”

Chauvint 270 hónap börtönre – 22 és fél évre – ítélték, amiért 2020. május 25-én intézkedés közben végzett egy fekete férfival, George Floyddal. Három másik rendőrrel együtt azzal a gyanúval igazoltatták George Floydot, hogy a színes bőrű férfi hamis bankjeggyel fizetett cigarettáért egy boltban.

Később megbilincselték, és a hasára fektették, Derek Chauvin pedig 9 perc 29 másodpercen át térdelt a nyakán, amibe a férfi belehalt. Floyd halála Egyesült Államok-szerte hatalmas tiltakozásokat és zavargásokat váltott ki a színes bőrű emberekkel, különösen az Amerikában élő afroamerikaiakkal való hatósági bánásmód miatt.

Erősnek kell maradnom Derekért, ahogyan ő is teszi értem. Nincs erősebb szeretet az anyai szeretetnél

– mondta Chauvin anyja. 

Chauvin ügyvédei számítottak támadásra

Chauvin ügyvédje, Bill Mohrman elmondta, hogy ügyfelének családja nevében megpróbált kapcsolatba lépni a Büntetés-végrehajtási Hivatallal, hogy többet megtudjon a késelésről, de még mindig nem kapott választ. Egyébként Chauvin másik ügyvédje, Gregory M. Erickson is felhívta a figyelmet a börtön átláthatóságának hiányára, azt mondta, az, hogy a férfit megkéselték, arra utal, hogy egy „rosszul vezetett intézményről” van szó. 

Keith Ellison minnesotai főügyész is – akinek a hivatala vádat emelt a volt rendőr ellen Floyd halála miatt – reagált a késelést követően, azt mondta, „szomorú”, hogy egy már büntetését töltő elítélttel ez történhet. 

Neki is joga van anélkül letölteni a büntetését, hogy megtorlástól vagy erőszaktól kellene tartania

– jelentette ki. 

Az arizonai késelés alig egy héttel az után történt, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította Chauvin fellebbezését a másodfokú gyilkossági ítéletével szemben. Chauvin ügyvédei korábban szorgalmazták, hogy védencüket tartsák távol a többi rabtól, mivel számítottak arra, hogy célpont lesz.

A börtön honlapja szerint a látogatás vasárnap óta szünetel.

Rovatok