Index Vakbarát Hírportál

Újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából

2023. november 26., vasárnap 16:44 | aznap frissítve

Vasárnap délután harmadik alkalommal szabadultak ki túszok a Hamász fogságából az után, hogy a terrorszervezet megegyezett Izraellel a napokban egy nagyobb fogolycseréről és tűzszünetről.

Az ideiglenes fegyvernyugvás pénteken vette kezdetét a fronton, azóta péntek és szombat délután egyaránt kiszabadult egy-egy csoportnyi túsz (a megállapodás értelmében nőket és kiskorúakat enged el a Hamász, amiért cserébe az izraeli börtönökben fogva tartott nők és gyermekek szabadulhatnak ki). A második csoporttal egy magyar állampolgár is kiszabadult.

Vasárnap 16.30 körül érkezett először a hír, hogy a Hamász átadta az izraeli túszok harmadik csoportját is. Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte ezzel összefüggésben, hogy

14 izraeli és 3 külföldi állampolgárságú túszt adtak át a Hamász fegyveresei a Vöröskeresztnek.

Az még nem derült ki, hogy pontosan, név szerint kik a tagjai ennek a csoportnak. Cserébe hamarosan az izraeli börtönökből kiszabaduló nőket és kiskorúakat is elengedik.

Korábbi sajtóértesülésekben arról esett szó, hogy a 3 külföldi állampolgárságú túsz között legalább egy amerikai és legalább egy orosz állampolgárságú személy is lehet. 

A Vöröskereszt meglátogathatja a Gázában maradó túszokat is 

A The Times of Israel szerint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyaránt arról beszélt, hogy

azokat a túszokat, akik a mostani fogolycsere értelmében nem szabadulnak ki, hamarosan meglátogathatja a Vöröskereszt.

Minderre a Hamásszal kötött megállapodás értelmében kerülhet sor. Sullivan azt mondta, hogy most még nincs információjuk a túszok állapotáról, de az egyezség értelmében a tűzszünet „negyedik napjának végére” sor kerülhet a Vöröskereszt látogatására. Mint mondta, arra számítanak, hogy a Hamász tartja magát a megállapodáshoz.

A Vöröskereszt egyelőre nem erősítette meg azt, hogy valóban meg tudják látogatni a túszokat, viszont jelezték: ha erre lehetőséget kapnak mindkét féltől, akkor megteszik ezt. A Hamász egyelőre nem közölte azt, hogy valóban beleegyezett-e ebbe.

Az izraeli kormányfő háborús beszédet mondott 

Benjamin Netanjahu eközben vasárnap Gáza északi felén tett látogatást izraeli katonáknál, és személyesen megtekintette a Hamász alagútjainak egyikét is. 

Ez az első alkalom, hogy a kormányfő a Gázai övezetbe érkezett a háború kezdete óta.

A miniszterelnök közölte, hogy mindent megtesznek a túszok kiszabadításáért, és idővel mindannyiuk kiszabadítását el fogják érni. Leszögezte azt is, hogy a kiszabadításuk mellett a háború másik két célja a Hamász megsemmisítése és annak garantálása, hogy Gáza ne jelentsen többé veszélyt Izraelre. 

Rovatok