Index Vakbarát Hírportál

Több százezer autót hív vissza a Honda egy biztonsági hiányosság miatt

2023. november 26., vasárnap 12:29

Több százezer 2023–2024-es Accord és HR-V járművet hív vissza az Egyesült Államokban a Honda a biztonsági övek előfeszítőinek hiányzó darabja miatt, ami növelheti a sérülés kockázatát egy ütközés során.

A Honda és az Egyesült Államok Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) által a hét elején közzétett értesítések szerint az előfeszítőkből – amelyek ütközéskor a helyükre feszítik a biztonsági öveket – hiányozhat a szegecs, amely a gyorscsatlakozót és a drótlemezt rögzíti. Ez azt jelenti, hogy az utasokat nem lehet megfelelően rögzíteni egy ütközés alkalmával.

Az NHSTA az összeszerelés során elkövetett hibának tulajdonította a problémát, amelyben több mint 300 ezer Accord és HR-V potenciálisan érintett.

A márkakereskedők szükség esetén ingyenesen ellenőrzik és kicserélik a biztonsági öv előfeszítő szerelvényeit – közölte a CBS News.

November 16-ig a Honda hét garanciális igényt kapott, de az NHTSA által közzétett dokumentumok szerint nem érkezett bejelentés a hibás előfeszítőkkel kapcsolatos sérülésekről vagy halálesetekről. Az értesítő leveleket 2024. január 8-tól kezdődően postai úton küldik ki az érintett járművek bejegyzett tulajdonosainak. 

A hónap elején a Honda közel 250 ezer járművet hívott vissza az Egyesült Államokban, mert a csapágyak meghibásodhatnak, ami a motorok leállását és a baleset kockázatának növekedését okozhatja. A vállalat dokumentumokban közölte, hogy 1450 garanciális igényt nyújtottak be a probléma miatt, de sérülésről nem érkezett jelentés.

Júniusban pedig a Honda közel 1,2 millió autót hívott vissza, mert a tolatókamera képe nem jelenhet meg a műszerfal képernyőjén. Tavaly év végén a Honda Motor Co. japán autógyár pedig több mint kétszázezer, Kínában gyártott járművét hívta vissza a fékpedál-érzékelő esetleges meghibásodása miatt.

Rovatok