Index Vakbarát Hírportál

Horogkereszteket festettek a földre Párizsban, tucatnyi embert letartóztattak

2023. november 26., vasárnap 14:58

Tizenhárom, szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték igazságügyi források.

A tájékoztatás szerint a tetten ért gyanúsítottak közül heten szerepelnek az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában.

A párizsi ügyészség közlése szerint a 13 embert faji, etnikai, nemzetiségi vagy vallási alapon elkövetett, mások tulajdonát megrongáló vagy károsító cselekmény, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás miatt tartóztatták le.

Franciaországban több mint 1500 antiszemita cselekményt regisztráltak a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása óta. Ez háromszor annyi, mint amennyi a tavaly egész évben elkövetett antiszemita cselekmények száma; 2022-ben 436 esetet jelentettek a hatóságoknak.

Eközben szombat este szélsőjobboldali aktivisták felvonulást tartottak a közép-franciaországi Lyon közelében található Romans-sur-Isere városban, miután egy szomszédos település, Crépol falunapján múlt hétvégén egy 16 éves fiú halálos sérülést szenvedett, amikor a bálozókra rátámadt egy késekkel felfegyverkezett csoport. Az üggyel kapcsolatban bűnszövetkezetben elkövetett gyilkosság miatt indult eljárás kilenc gyanúsított, köztük három kiskorú ellen, akik az ellenzéki pártok értesülése szerint észak-afrikai bevándorlócsaládokból származnak.

A szombati szélsőjobboldali tüntetésen a rendőrség húsz embert előállított, közülük 17-et őrizetbe is vett a rendfenntartó erőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt – közölte a helyi prefektúra. A France Info közszolgálati hírrádió tudósítása szerint a mintegy nyolcvan felvonuló köveket és tűzijátékokat dobált a rendőrök felé.

Rovatok