Index Vakbarát Hírportál

Ítéletidő és hóvihar a szomszédban, lavinaveszélytől is tartanak

2023. november 26., vasárnap 15:39

Havazás és viharos szél bénította meg vasárnap Románia délkeleti megyéit. Az időjárási körülmények miatt a Bihar-hegységben két kirándulót mentettek ki a hegyimentők szombat este. A Fogarasi-havasokban lavinaveszély miatt adtak ki figyelmeztetést.

Ahogy az Index beszámolt róla, kiadós havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést vasárnap Románia délkeleti megyéiben. 

VAsáRNAP REGGEL TÖBB MINT NEGYEDMILLIÓ HÁZTARTÁS áramELLÁTÁSA SZÜNETELT KELET-ROMÁNIÁBAN, AHOL A SZÉL TÖBB HELYEN LETÉPTE A VEZETÉKEKET.

A szél miatt lezártak valamennyi fekete-tengeri és folyami kikötőt, emellett akadozik a vasúti közlekedés is. A tűzoltókat több alkalommal az úttestre, parkoló autókra dőlt fák eltakarításához is riasztották.

A Romániában található Bihar-hegységben két kiránduló került bajba szombaton este. A Bihar megyei hegyimentők a segélyhívástól számítva mintegy két órára találták meg a felelőtlen túrázókat, akik enyhe kihűlést szenvedtek. A mentőakciót erős havazás mellett hajtották végre – számolt be a Maszol.ro.

Mint írták, az amatőr természetjárók nem vették figyelembe az időjárási körülményeket és a figyelmeztetéseket, így besötétedett és a túraútvonalon ragadtak. A kirándulók még zseblámpát sem vittek magukkal. 

Lavinaveszély miatt adtak ki figyelmeztetést

A Nagyszebeni Hegyimentő Szolgálat közlése alapján a lavinaveszély elérte a 3-as szintet, ezért a Fogarasi-havasokban az összes túraútvonalat lezárták – ismertette a portál. 

Tekintettel az időjárási helyzetre, úgy döntöttünk, hogy az 1800 méteres magasság feletti turistautakat egyelőre lezártnak nyilvánítjuk

– fogalmaztak Facebook-bejegyzésükben.

Hozzátették, hogy a kirándulók figyeljék fokozott figyelemmel az időjárási viszonyokat és a kiadott figyelmeztetéseket, emellett érdemes mentőfelszereléssel: lavinajelzővel, szondával, lapáttal és lavinahátizsákkal felszerelve elindulni.

Rovatok