Index Vakbarát Hírportál

Amerikai hadihajó tört borsot Kína orra alá

2023. november 26., vasárnap 11:19

Kína korlátozza a Dél-kínai-tengeren a térségben engedélyezett szabad tengeri közlekedést az Egyesült Államok hetedik flottájának parancsnoksága szerint, ezért a Hopper nevű hadihajó váratlanul beúszott a területre.

Amerikai hadihajó érkezett szombaton a Dél-kínai-tenger olyan részére, amelyet Kína a sajátjának tekint, de a területre Kína mellett Tajvan és Vietnam is igényt tart – ezt az Egyesült Államok hetedik flottájának parancsnoksága jelentette, hozzátéve, hogy a műveletet a hajózási szabadság jegyében hajtották végre.

 A Hopper nevű romboló a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében járt. 

A flotta közleménye szerint a művelettel fel akarták hívni a figyelmet a nemzetközi jog által a térségben engedélyezett szabad tengeri közlekedésre, melyet a parancsnokság szerint Kína korlátozni igyekszik.

A parancsnokság ragaszkodik ahhoz, hogy a térségen bármely ország hajójának, köztük az amerikai flotta hadihajójának is joga van a szabad áthaladáshoz. Szerintük az áthaladás engedélyhez kötése ellenkezik a nemzetközi joggal.

Mindenki mást gondol a térségről

A kínai hadsereg is reagált a behajózásra:  törvénytelennek nevezte a romboló „kínai vizekre behatolást”. 

A térségbe nem először érkezett amerikai hadihajó, a hetedik flotta pedig már korábban megerősítette, hogy végez „rutinműveletet a térségben”, kiemelve, hogy Washington „továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy minden légi és vízi úton jelen legyen, ahol a nemzetközi jog ezt megengedi”. 

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását – írja az MTI. 

Rovatok