Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, kiben is bíznak igazán a románok

2023. november 26., vasárnap 11:55

Rendkívül magas a NATO-ba és az Európai Unióba vetett bizalom, a lista legvégén a kormány és a parlament áll.

A hadseregben és az egyházban bíznak leginkább a románok, őket követi a NATO, valamint az Európai Unió. Az INSCOP Research legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a news.ro publikált, az is kiderül, hogy a kormányzat és a parlament áll a lista legvégén, az elmúlt évtizedben pedig nagymértékben csökkent velük szemben az állampolgári bizalom.

A kormány és a parlament iránti bizalom csökkenése figyelhető meg 2023-ban 2013-hoz képest, ami tökéletesen megmagyarázható, mivel a mostani értékelés egy olyan egymást követő válságok (járványok, gazdasági válság, szociális nehézségek, kormányváltások) utáni időszak után készült, amelyek aláásták a lakosság bizalmát

– mondta Remus Ștefureac, az INSCOP igazgatója.

A hadsereg az, amiben a leginkább bíznak Romániában, egészen pontosan a megkérdezettek 70,4 százaléka. Ezt követi az egyház 62,5, a NATO 55,4 és az Európai Unió 50,3 százalékos bizalmi indexszel. Sorrendben a rendőrség, a Román Nemzeti Bank és a polgármesteri hivatal után az államelnökkel kapcsolatban – aki jelenleg Klaus Iohannis – mindössze a válaszadók 29,8 százaléka nyilatkozott pozitívan.

Az utolsó két helyen a kormány (19,4 százalék) és a parlament (17,4 százalék) áll – írja a Maszol. Ez nem véletlen, hiszen

Romániában megszokottak a kormányválságok, és nagyon ritka az olyan miniszterelnök, aki végig tudja vinni a négyéves ciklusát.

„A romániaiak hazai és nemzetközi intézményekbe és szervezetekbe vetett bizalma (nagy és nagyon nagy) rendkívüli stabilitást mutat az elmúlt 10 évben. Az első négy intézmény bizalmi rangsora 2013 óta változatlan, az első két helyen a hadsereg és az egyház áll, majd a NATO és az Európai Unió következik” – nyilatkozta az INSCOP Research igazgatója.

Az Európai Unióba vetett bizalom annak ellenére stabil, hogy Románia schengeni övezethez való csatlakozása az osztrák vétón keresztül pont a bonyolult uniós döntéshozatali folyamaton bukott meg. A témában a legújabb fejleményekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok