Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az amerikai katonák, a Pentagon nem tesz semmit

2023. november 27., hétfő 14:17

A The New York Times riportja szerint az amerikai katonák még mindig az agysérülés kockázatával járó fegyverekkel gyakorolnak.

A Pentagon kutatói szerint az olyan fegyverek, mint a vállról indítható rakéták, a biztonság határértéket messze meghaladó lökéshullámoknak teszik ki a fegyvert használó katonákat, ennek ellenére még mindig széles körben használják őket – írja a The New York Times. A lap munkatársa egy olyan gyakorlaton vett részt az Ozark-hegységben, ahol a különleges műveleti erők rakétavetőkkel gyakoroltak. 

A vállról indítható rakéta csöve csupán néhány centire volt a katonák fejétől, a rakéták pedig 800 kilométer per órás sebességgel süvítettek a cél felé.

Az amerikai hadsereg generációkon keresztül hitt a vállról indítható rakéták biztonságos használatában, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték gyűlt össze a tartós és komoly egészségkárosító hatásra. 

Az elmúlt években a kongresszus a lökéshullámoknak kitett veteránok nyomására utasította a hadsereget, hogy biztonsági határértékeket határozzon meg, és kövesse nyomon a katonák egészségi állapotát. Ennek hatására a Pentagon létrehozta a Warfighter Brain Health Initiative elnevezésű kezdeményezést, hogy tanulmányozza a kérdést, adatokat gyűjtsön, és korrekciós stratégiákat javasoljon. A tavalyi évben pedig először állapított meg egy határértéket, amely felett egy fegyverrobbanás veszélyesnek minősül a katonákra.

A szabályozás ellenére a gyakorlat alig változott a terepen. A kiképzés a korábbi mederben folytatódik. A katonák azt állítják, hogy nincs előrelépés az ügyben. Az olyan fegyvereket, mint a vállról indítható rakétákat, amelyekről köztudott, hogy jóval a biztonsági határértéket meghaladó lökéshullámot bocsátanak ki, még mindig széles körben használják. A katonai felső vezetők a biztonságról papolnak, de a gyakorlatban nem változik semmi sem. 

Ez rendkívül frusztráló. Évek óta tudjuk, hogy ezek a fegyverek veszélyesek. Nagyon egyszerű dolgokat tehetnénk az emberek védelme érdekében, és nem tesszük semmit

– mondta Paul Scharre, a hadsereg volt rangere, politikai szakértője, aki 2018-ban az amerikai védelmi minisztérium által finanszírozott jelentést tett közzé a támadófegyverek robbanásainak veszélyeiről.

Az Ozark-hegységben gyakorló csapatot három éven keresztül vizsgálták, a mérések azt mutatják, hogy a rakéták kilövése utáni napokban rosszabb volt a memóriájuk és a reakcióidejük, a koordinációjuk, alacsonyabb volt a kognitív és végrehajtó képességük, a vérükben pedig megemelkedett az agysérülést jelző fehérjék szintje.

Rovatok