Index Vakbarát Hírportál

Ilyen egy 21. századi iskolai bántalmazás

2023. november 27., hétfő 21:10

A brit iskolákban egészen új fordulatot vett a bántalmazás formája. Már az AI segítségével készítenek előnytelen képeket azon iskolatársaikról a tanulók, akiket meg akarnak szégyeníteni. A gyermekbántalmazással és technológiával foglalkozó szakértő csoportok hívták fel a figyelmet az új jelenségre.

Emma Hardy, a UK Safer Internet Centre (UKSIC) igazgatója elmondása szerint a képek, amelyeket a gyerekek készítettek egymásról „rémisztően valósághűek” voltak. Elmondása szerint számos iskola számolt be arról, hogy tanulóik a mesterséges intelligencia segítségével készítenek egymásról szexuális zaklatást ábrázoló felvételeket – írja a The Guardian.

A mesterséges intelligencia által generált, gyermekekről készült képek fotorealisztikus természete azt jelenti, hogy az általunk látott gyerekek néha korábbi szexuális zaklatás áldozataiként ismerhetők fel

– fogalmazott Hardy. Hozzátette, mihamarabb el kell magyarázni a gyerekeknek, hogy pontosan miért is nagy probléma ilyesfajta fotók megosztása. „Ijesztő, milyen sokan visszaélhetnek a technológia adta lehetőségekkel” – mondta. 

Lehet, hogy a gyerekek felfedezik az AI képgenerátorokban rejlő lehetőségeket anélkül, hogy teljesen felértékelnék az általuk okozott károkat. Bár az esetek száma kicsi, jobb csírájában elfojtani a problémát, hogy ne tudjon elfajulni 

– fogalmazott David Wright, az UKSIC igazgatóhelyettese. 

A múlt hónapban az Internet Watch Foundation arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia által generált, gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek „félő, hogy eláraszthatják az internetet”, mivel sok már annyira valósághű, hogy még képzett elemzők számára is megkülönböztethetetlen a valódi képektől.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok