Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről tudni érdemes

2023. november 27., hétfő 06:50

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet múlt pénteken lépett életbe. A megállapodás létrejöttében nagy szerepe volt Katarnak, az emírség közvetített a két fél között. A megállapodás részeként a Hamász összesen 50 foglyot enged szabadon, és minden izraeli túsz fejében három palesztint – nőket és 19 év alattiakat – engednek el az izraeli börtönökből, naponta kétszáz segélyszállító és egészségügyi teherautó lép be a Gázai övezetbe, köztük négy üzemanyag-szállító. Eddig 39 izraelit engedtek el a terroristák, cserébe pedig 117 palesztin rab szabadulhatott izraeli börtönökből.

A tűzszünet helyi idő szerint péntek reggel hétkor vette kezdetét. A megállapodás szerint Izrael nem folytathat megfigyelőtevékenységet légi eszközökkel az övezet déli részén, és naponta hat órán át az északi részen sem. A tárgyalásokon részt vevő egyik tisztségviselő azt mondta a Haaretz című újságnak, hogy a fő nehézség a szabadon bocsátandók listájának összeállítása volt.

A megállapodásnak eredetileg csütörtök reggel kellett volna életbe lépnie, de szerda késő este hirtelen elhalasztották, és az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke, Cahi Hanegbi közölte, hogy a túszok szabadon bocsátását péntek előtt nem kezdik meg. A harcok szinte a tűzszünet előtti utolsó pillanatig zajlottak. 

A MEGÁLLAPODÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN PÉNTEKEN A 13 KISZABADULÓ IZRAELI CIVIL MELLETT 12 THAIFÖLDI VENDÉGMUNKÁST ENGEDETT EL A HAMÁSZ.

A thaiföldiek Izraelben a többi kiszabadult tússzal azonos elbánásban részesültek, őket is valamelyik izraeli kórházba szállítják. A Hamász elsőként az egyiptomi hatóságokkal folytatott tárgyalások eredményeképpen szabadon engedett thaiföldieket adta át a vöröskereszt képviselőinek. Az izraeli média jelentése szerint egyúttal megkezdődött a szabadon engedése izraeli börtönökből 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza.

Az elengedett tizenhárom édesanya és gyermek volt az első csoportja annak a négy, szabadon engedésre kiválasztott túszcsoportnak, akiket a Hamász 49 napig tartott fogva Gázában.

Szombaton összedőlni látszott a megállapodás 

A Hamász szombaton összesen 13 izraeli és 4 thaiföldi túszt adott át a Vöröskeresztnek. A kiszabaduló nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

A Hamász szombaton már azzal állt elő, hogy Izrael nem tartja magát a tűzszüneti megállapodásban foglaltakhoz, és ezért késlelteti a túszok szabadon bocsátását. Izrael kategorikusan tagadta a vádakat, ezért a túszok második csoportja végül nem sokkal az Izrael által adott ultimátum lejárta előtt szabadulhatott.

A szabadon bocsátott túszok között egy magyar állampolgársággal rendelkező nő is volt. 

Immáron meg tudjuk erősíteni a jó hírt, miszerint az Izrael és a Hamász megállapodása alapján, a mai napon szabadon bocsátott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy, aki már Izraelben tartózkodik és biztonságban van

– fogalmazott Szijjártó Péter. A külügyminiszter azt írta: „Az imént megköszöntem a katari kormánynak a segítséget, egyúttal reméljük, hogy a túszok elengedése a következő napokban is folytatódik. Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszterrel továbbra is folyamatosan kapcsolatban maradunk, és amennyiben megbízható információt kapunk, azt az eddigi gyakorlatnak megfelelően fogjuk nyilvánosságra hozni.”

A szabadulók listájából kiderült, hogy 18 éves és Noga Weisznek hívják a magyar állampolgárságú hölgyet, aki kiszabadult a terrorszervezet fogságából.

 Vasárnap újabb örömhír érkezett

„A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó szerint ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli–Hamász-megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

Az izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit – köztük egy orosz–izraeli kettős állampolgárt – és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek.

A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak. A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert. A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Hazatérhetett a négyéves, amerikai–izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában. A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt. Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi tv értesülése szerint. Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz–izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

A Hamász meghosszabbítaná a tűzszünetet

A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni – közölte a radikális iszlamista palesztin mozgalom a Telegram-oldalán.

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítására törekszik a négynapos határidőn túl, s ehhez erőfeszítéseket tesz a szabadon engedendő túszok számával; összhangban a humanitárius fegyvernyugvásról szóló megállapodással

– fogalmaztak. A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből.

Korábban a Lebanon 24 portál adta hírül a dohai közvetítőtárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva, hogy a Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után. 

(Borítókép: Az izraeli hadsereg által közzétett felvételen a Hamász fogságából szabadult izraeli Emily Hand az apja karjában egy meg nem nevezett izraeli helyszínen 2023. november 26-án. Fotó: Izraeli hadsereg / MTI / AP)

Rovatok