Index Vakbarát Hírportál

Élete legkínosabb hibáját követte el a brit védelmi minisztérium dolgozója

2023. november 27., hétfő 21:21

Katasztrofális incidensnek nevezett a brit védelmi minisztérium egy korábbi esetet, amelyben az egyik dolgozójuk egy papírcetlire írta céges jelszavát, majd elhagyta egy benzinkúton. Egy hírszerzési szakértő szerint a felelőtlen tisztviselők az Egyesült Királyság védelmi képességeit is gyengíthetik.

A brit védelmi minisztérium egyik dolgozója egy papírra írta fel céges jelszavát, amit a nadrágja zsebében tartott. A férfi májusban egy benzinkúton hagyta el a titkos iratot – írja a Metro. 

„A kérdéses dokumentum egy jelszót tartalmazó cédula volt, amely egy alkalmazott zsebéből esett ki” – erősítette meg a lap kérdésére a brit védelmi minisztérium.

Megjegyezték, hogy az illetékes biztonsági csapatnak köszönhetően nem történt súlyosabb probléma.

Az esetet néhány percen belül jelentették, így a jelszó megváltoztatása után a papíron szereplő információ használhatatlanná vált.

Anthony Glees professzor, a Buckinghami Egyetem biztonsági és hírszerzési szakértője szerint az említett esetben a Honvédelmi Minisztérium megsértette a kötelességét. Mint mondta, a nemzetbiztonság érdekében jobban kell védeniük az adatokat. 

Bizonyos brit tisztviselők nem értik meg, hogy az ellenséges hírszerző szolgálatok mekkora veszélyt jelentenek. Habár nem nukleáris kódokhoz való hozzáférésről van szó, a nemzeti titkok kiszivárgásával gyengíthetik az Egyesült Királyság védelmi képességeit – tette hozzá a hírszerzési szakértő.

Korábban egy olyan eset is előfordult, hogy egy magas rangú tisztviselő 50 oldalnyi titkosított védelmi anyagot hagyott el, amit később egy buszmegállóban találtak meg. 

A lap szerint a minisztériumi dolgozók eddig 122 eszközt, köztük laptopot, USB-meghajtót, mobiltelefont és táblagépet veszítettek el. 2023 júliusáig csak 51 tárgyat találtak meg, 71 eszközről még mindig nincs információjuk. Megerősítették, hogy az incidensek miatt a minisztérium minden eszközét jelszóval és titkosítással látja el.  

Rovatok