Index Vakbarát Hírportál

A Meta tudatosan félrevezette a gyerekeket

2023. november 27., hétfő 10:19

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms szándékosan úgy alakította ki közösségi platformjait, hogy még több gyereket vonzzanak az oldalaira. A vállalatnak ugyan tudomása volt az Instagramon regisztrált több millió kiskorú felhasználóról, de fiókjaiknak csak töredékét törölte – derült ki a The Wall Street Journal és a The New York Times című amerikai napilap jelentéseiben leírt, nemrég nyilvánosságra hozott bírósági beadványból.

A 33 állam főügyésze által október végén benyújtott keresetet eredetileg részben kitakarva hozták nyilvánosságra. A panaszban idézett vállalati dokumentumok leírják, hogy a Meta több munkatársa elismerte, hogy a vállalat úgy tervezte meg termékeit, hogy kihasználja a fiatalok pszichés fejletlenségét, hiányosságait, például az impulzív viselkedést, a kortársak nyomásgyakorlására való fogékonyságot és az egyéb kockázatok alábecsülését.

Néhányan a vállalat munkatársai közül azt is elismerték, hogy a Facebook és az Instagram is népszerű a 13 év alatti gyerekek körében, akiknek a vállalati szabályzat szerint nem engedélyezett a közösségi platformok használata.

A Meta az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte, hogy a beadvány félreértelmezi a vállalat elmúlt évtizedben végzett azon tevékenységét, hogy biztonságosabbá tegye a platformot a tizenévesek számára.

A fiatalabb felhasználók kizárásával kapcsolatban a Meta azzal érvelt, hogy az életkor ellenőrzése összetett iparági kihívás.

Ezzel szemben a Meta elmondta, hogy felhasználói életkorának ellenőrzését az alkalmazás-áruházakra és a szülőkre szeretné hárítani, és azt szeretné, hogy törvény írja elő, hogy az áruházak csak szülői jóváhagyással tehessék elérhetővé ezeket az appokat 16 év alattiaknak.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a Facebook egyik biztonsági vezetője egy 2019-es e-mailben utalt arra a lehetőségre, hogy a fiatalabb felhasználók elleni fellépés a vállalatra nézve negatív pénzügyi következményekkel járhat.

Egy évvel később azonban ugyanez a vezető csalódottságának adott hangot amiatt, hogy míg a Facebook üzleti okokból készségesen tanulmányozta a kiskorú felhasználók tevékenységét, addig nem tanúsított ugyanilyen mértékű lelkesedést a fiatalabb gyerekek azonosításának és a platformjairól való eltávolításának módjai iránt.

Rovatok