Index Vakbarát Hírportál

Jogtalanul ítélték életfogytiglanira, 32 év után engedik szabadon az olasz férfit

2023. november 27., hétfő 11:29

Beniamino Zuncheddut jogtalanul ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, most 32 év után szabadulhat börtönből, miután a római fellebbviteli bíróság elfogadta az önmagát mindig is ártatlannak valló férfi ügyvédjének kérelmét.

Az 58 éves Zuncheddut hármas gyilkosság vádjával ítélték el 1991-ben a koronatanú hazugságai miatt. Összesen 547 olyan esetet tártak fel Olaszországban 2022-ben, amelyben igazságtalan bebörtönzés vagy az igazságszolgáltatás elmaradása vetődött fel. A kártérítésekre és jóvátételekre fordított kiadások ugyanebben az évben 37 millió eurót tettek ki. Az 1991 és 2022 közötti időszakban az igazságszolgáltatási hibák 30 ezer embert érintettek Olaszországban – írja az ilsole24ore.com.

Zuncheddu ügyében várhatóan decemberben hozzák meg a végleges ítéletet.

Hosszú évek teltek el, most várom az ítélethirdetés napját

– mondta a férfi. A felülvizsgálati eljárás következő tárgyalásait november 30-án, illetve december 12-én és 19-én tartják, de a férfi már most is szabadlábon van.

„Nagyon hosszú idő telt el. Most azon gondolkodom, hogy soha többé nem kell visszamennem a cellámba. Várom az ítélethirdetés napját, hogy eljussak ahhoz az igazsághoz, amelyet mindig is vallottam és kértem” – tette hozzá Zuncheddu.

Rovatok