Index Vakbarát Hírportál

Terrorellenes razziát hajtottak végre Törökországban, közel száz embert őrizetbe vettek

2023. november 27., hétfő 18:49

A török rendőrség mintegy 98, a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló embert vett őrizetbe országszerte – jelentette be hétfőn a török belügyi tárca az MTI szerint.

A török belügyminisztérium közleménye szerint a 98 gyanúsítottat a PKK-hoz köthető kapcsolataik miatt fogták el, és a legtöbbjüket terroristapropaganda közösségi médiában való terjesztésével gyanúsítják.

A gyanúsítottakat 18 török tartományban folytatott razziák során vették őrizetbe, legtöbbjüket a délkeleti területeken.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter a közösségi oldalán arról számolt be, hogy a hatóságok összesen 63, a PKK fegyveresei által használt menedékhelyet, barlangot és tárolóhelyiséget semmisítettek meg hat tartományban.

A kurdok autonómiájáért küzdő PKK fegyveres lázadása 1984-ben kezdődött Törökországban. A konfliktus hivatalos nemzetközi összesítések szerint több mint 40 ezer ember halálát okozta, többségükben kurdokét.

A PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristacsoportként tartja nyilván.

A török hadsereg rendszeresen hajt végre műveleteket a terrorszervezetként kezelt PKK belföldi kapcsolati hálójához tartozó személyek és iraki támaszpontjai ellen. Az október 1-jei ankarai merénylet óta – amely mögött szintén a PKK állhatott – a török vezetés fokozta a kurd fegyveresek elleni támadásokat Szíriában, Irakban és belföldön egyaránt.

Rovatok