Index Vakbarát Hírportál

NATO-főtitkár az Indexnek: Számítok arra, hogy Magyarország teljesíti kötelezettségvállalását

2023. november 28., kedd 07:21

Jens Stoltenberg az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az Egyesült Államoknak a növekvő geostratégiai verseny idején az az érdeke, ha a NATO-ban összefog európai szövetségeseivel. Számít arra, hogy a Magyar Országgyűlés további késedelem nélkül ratifikálja Svédország csatlakozását. A főtitkár szerint Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha.

A NATO tizenharmadik, norvég származású főtitkárát többek között arról is kérdeztük, hogy

A magyar és a török parlament eddig még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Ön nemrég tárgyalt a magyar államfővel, Novák Katalinnal. Történt bármilyen előrelépés az ügyben?

Valamennyi NATO-szövetséges egyetért Svédország NATO-csatlakozásával, és Svédország teljesítette is kötelezettségvállalásait. Számítok arra, hogy Törökország és Magyarország további késedelem nélkül ratifikálja Svédország csatlakozását. Üdvözlöm, hogy Erdogan elnök nemrég elküldte a csatlakozási jegyzőkönyvet a Török Nagy Nemzetgyűlésnek ratifikálásra. Novák elnök asszonnyal is megvitattam a svéd tagságot, amikor nemrég Brüsszelben járt. Mindketten azon a véleményen vagyunk, hogy Svédország tagsága erősebbé teszi az egész szövetséget. A magyar kormány többször megismételte, hogy nem ő lesz az utolsó szövetséges, amely ratifikálja majd Svédország csatlakozását. Számítok arra, hogy Magyarország teljesíti kötelezettségvállalását.

Ukrajna-fáradtság és egylépcsős NATO-csatlakozás

Több európai politikus is említette, hogy az EU tagállamaiban megjelent az „Ukrajna-fáradtság”. Önnek mi a véleménye erről?

Ukrajna támogatásának költsége elhalványul Putyin érvényesülésének költségeihez képest. A NATO-szövetségesek idáig elkötelezték magukat, hogy ameddig csak kell, támogatják Ukrajnát, mert ez a mi saját biztonsági érdekünk. Az orosz háború kezdete óta a szövetségesek mintegy százmilliárd eurós katonai segélyt ajánlottak fel Ukrajnának. Ez sokat számít mindennap a csatatéren.

Ön szerint Ukrajna mikor csatlakozhat a NATO-hoz?

Ukrajna jövője a NATO-ban van. Az idei vilniusi NATO-csúcson a szövetségesek egy többéves segélyprogramban állapodtak meg Ukrajna számára, amely átmenetet biztosít a szovjet érából a NATO felszerelésére és szabványaira való átállására, valamint a hadseregek kölcsönös átjárhatóságára. A szövetségesek eddig 500 millió eurót ígértek a kritikus szükségletekre, beleértve az üzemanyagot, az orvosi felszereléseket, az aknamentesítő berendezéseket és a pontonhidakat. Felfrissítettük politikai kapcsolatainkat az új NATO–Ukrajna Tanácson keresztül, amely egy válságkezelési és döntéshozatali platform, ahol egyenrangú félként kezeljük a közös biztonsági problémákat.

Valamennyi szövetséges egyetértett abban is, hogy a tagsági cselekvési tervet (Membership Action Plan) eltávolítják Ukrajna NATO-csatlakozásának útjából, így a kétlépcsős folyamatot egylépcsőssé változtatják. A vezetők elhatározták, hogy meghívják Ukrajnát a csatlakozásra, amikor a feltételek teljesülnek, és a szövetségesek ebbe beleegyeznek. Ukrajna már közelebb van a NATO-hoz, mint valaha, és továbbra is támogatni fogjuk a szükséges reformok végrehajtásában a tagság felé vezető úton.

Az USA-nak érdeke összefogni európai szövetségeseivel

2024-ben elnökválasztás lesz az USA-ban. Hogyan látja a NATO jövőjét, ha a republikánusok nyernek, és az elnök Donald Trump lesz?

A NATO 31 demokrácia szövetsége, különböző politikai pártokkal, kormányokkal és történelmi tapasztalatokkal. A NATO révén az Egyesült Államoknak több barátja és szövetségese van, mint bármely más hatalomnak. A növekvő geostratégiai verseny idején az Egyesült Államoknak az az érdeke, ha a NATO-ban összefog az európai szövetségeseivel.

Városi pletykák szerint az ön utódja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke lesz. Elképzelhetőnek tartja, hogy női főtitkára legyen a NATO-nak?

Számos feladatom van a NATO-ban, de az utódom kiválasztása nem tartozik ezek közé. A szövetségesek fogják eldönteni, hogy utánam ki legyen a főtitkár. Addig is – a megbízatásom végéig – teljes mértékig a NATO-nál végzett munkámra koncentrálok.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO brüsszeli központjában Belgiumban 2023. november 8-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images)

Rovatok