Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Van remény, hogy a fiatalok merjenek nagycsaládot alapítani

2023. november 28., kedd 08:52

A következő generáció számára vonzóvá kell tennünk a családalapítást, és rajtunk múlik, hogy a demográfiai télből demográfiai tavaszt varázsolunk-e – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Bács-Kiskun vármegyei napilapnak adott keddi interjúban.

A népességcsökkenés folyamata megfordítható, és nemcsak azért, mert Magyarország egy évtizedes tudatos építkezés eredményeképpen „családpárti fordulatot ért el a jóléti világban talán egyedülálló módon”, hanem azért is, amit Bács-Kiskun vármegyében tapasztalt, ahol „lépten-nyomon a családok erejével találkozott” – fogalmazott Novák Katalin a Petőfi Népében megjelent, Bács-Kiskun vármegyei látogatását értékelő interjúban.

A köztársasági elnök szerint Bács-Kiskun vármegye legkisebb települése is bizonyítja: van remény arra, hogy a fiatalok újra mernek családot, nagycsaládot alapítani.

Ez biztató perspektíva

– fogalmazott Novák Katalin.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a határon túli magyar közösségek közül talán a kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben. Egy olyan országban élnek, ahol háború dúl, és ahol az elmúlt években jelentősen romlott a nemzeti kisebbségek jogainak helyzete – mondta. 

Novák Katalin szerint azonban most felcsillant a remény, miután az emberi jogi kérdésekben nagy jelentőséggel bíró Velencei Bizottság is világosan leírta, hogy feladata van az ukrán vezetésnek a kisebbségi jogok, így a magyarság jogainak javításában.

Rovatok