Index Vakbarát Hírportál

Németországban fogták el a magyarellenes román politikust

2023. november 29., szerda 06:31

Németországban tartóztatták le a helyi hatóságok Nagybánya polgármesterét, akit öt év börtönre ítéltek korrupció miatt. Catalin Chereches pénteken szökött külföldre – közölte kedd este a román rendőrség tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.

Ahogy az Index beszámolt róla, Catalin Chereches nagybányai polgármestert öt év börtönre ítélték korrupció miatt. Helyi sajtóértesülések szerint az ítélet elől Magyarországra menekült november végén, a határellenőrzést pedig egy rokona személyijével játszotta ki. Az erdélyi város elöljárója ellen szombaton nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a román rendőrség.

Catalin Chereches nem sokáig tartózkodott Magyarországon,

a német rendőrök kedden a bajorországi Augsburgban fogták el és tartóztatták le.

Mint írták, német, magyar, osztrák és olasz kollégáikkal együttműködve próbálták felderíteni a román politikus hollétét, akit a külföldi partnerek találtak meg és tartóztattak le.

A nagybányai politikus szökése miatt Catalin Predoiu belügyminiszter vasárnap leváltotta Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt.

Emellett elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a petei határátkelőnél, megállapítva, hogyan távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló polgármester. A Cherechest szállító taxit ellenőrző határrendész ellen fegyelmi eljárás indult – adta hírül az MTI.

Tovább súlyosbodhat a korrupt politikus büntetése

Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter bejelentése szerint szökése miatt tovább súlyosbodhat Chereches büntetése. A román képviselőház hétfőn elfogadta azt a törvényt, miszerint 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azon jogerősen elítélt személyek börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől. A jogszabály kihirdetése után lép hatályba.

A több román pártot is megjárt, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere.

A 2016-os romániai önkormányzati választásokon a DNA vádemelése ellenére a nagybányaiak 70 százaléka rá szavazott. Rendőri kísérettel vitték a szamosújvári börtönből a nagybányai önkormányzat alakuló ülésére, hogy letegye a polgármesteri esküt. 2020-ban újabb polgármesteri mandátumot szerzett.

Rovatok