Index Vakbarát Hírportál

Újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából

2023. november 29., szerda 07:33

Kedden késő este ismét kiszabadult 12 túsz a Hamász fogságából. Szerdán is egy újabb fogolycserérre kerülhet sor, ezzel kapcsolatban Izrael már megkapta azoknak a listáját, akik kiszabadulhatnak.

Izrael és a Hamász közt múlt hét pénteken lépett életbe tűzszünet, és azóta minden nap foglyokat cserélt a két fél: a Hamász nőket és gyermekeket engedett el, amiért cserébe Izrael az izraeli börtönökben fogva tartott kiskorúakat és nőket engedte szabadon. Az eredetileg négynaposra szánt tűzszünetet meg is hosszabbították a hét elején.

Kedd este az izraeli miniszterelnöki hivatal adott ki közleményt arról, hogy újabb 12 túsz – 10 izraeli és két thaiföldi állampolgár – kiszabadult és visszatért Izrael területére. A BBC szerint az izraeli személyeket meg is nevezték: 

A kedd esti fogolycsere szokatlan mozzanata volt, hogy még egy eb is kiszabadult a Hamász fogságából: Mia Leimberg Bella nevű kutyájával a karjában távozott a fogságból.

Az eddigi öt napban összesen 81 túsz szabadult ki a Hamász fogságából. Izrael a túszok kedd esti kiszabadulása után közölte, hogy értük cserébe 30 palesztint kiengedtek a börtönből (a tárgyalásokban közvetítő Katar szerint 15 nő és 15 kiskorú szabadult ki). 

Újabb fogolycserére készülnek – és a Hamász elpusztítására a tűzszünet után 

A BBC-vel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője szerda hajnalban közölte, hogy kaptak egy újabb listát a Hamásztól arról, hogy szerdán kiket terveznek elengedni a túszok közül. Az érintettek családtagjait már értesítették is erről.

Izrael a tűzszünet végeztével folytatja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – ezt a Welt TV német csatornának nyilatkozva jelentette ki Benjamin Netanjahu az MTI szerint. A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként. Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot. Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása

 – szögezte le Netanjahu. 

(Borítókép: Palesztini túszok térnek vissza családjukhoz 2023. november 29-én. Fotó: Issam Rimawi / Anadolu / Getty Images)

Rovatok