Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadást tervezhettek a kölni karácsonyi vásár ellen

2023. november 29., szerda 17:35

Két fiatal iszlamista feltehetően terrortámadást akart végrehajtani Kölnben jövő pénteken. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatalhoz egy feltételezett Telegram-felhasználóról érkezett információ, aki az Iszlám Állam terrorcsoport tagja, és egy videót is közzétett ott.

A videóban ez a Telegram-felhasználó szent háborúra szólított fel a Nyugat ellen, és támadást jelentett be – írja a Bild.

A fenyegetés után azonnal riasztották az összes biztonsági hatóságot Németország-szerte, így a Telegram-iszlamistát gyorsan azonosították.

A fiatal német–afgán állampolgárságú fiatalemberről korábban sem a rendőrség, sem a belföldi hírszerzés nem tudott, és nem állt rendelkezésére állambiztonsági szempontból releváns információ.

A nyomozók gyorsan kiderítették, hogy a 15 éves fiú szoros kapcsolatban állt egy 16 éves orosz állampolgárral és Telegram-felhasználóval is. A férfi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsaként ismert, és a rendőrség szerint terrorista propagandát terjesztett, ezért Brandenburgban is a terrorizmussal gyanúsított személyek kategóriájába tartozik.

A Bild szerint a célpont egy karácsonyi vásár vagy egy kölni zsinagóga lett volna.

A nyomozó hatóságok Észak-Rajna-Vesztfáliában és Brandenburgban átkutatták a terrorgyanús személyek gyerekszobáit, és őrizetbe vették a két iszlamista fiatalt.

A düsseldorfi ügyészség és a neuruppini ügyészség terrorcselekmény elkövetésének kitervelése gyanúja miatt nyomoz. A gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki.

 Nőtt a terrorfenyegetettség szintje

Németországban jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség szintje a Hamász  Izrael elleni terrortámadása és a Gázai övezet ellen folytatott izraeli katonai offenzíva következtében – közölte szerdán a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV).

Az állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott. A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba – derül ki a BfV értékeléséből.

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője aggodalmának adott hangot a radikalizálódott, magányos elkövetők esetleges támadásaival kapcsolatban.

Elmondása szerint a veszély valós és sokkal súlyosabb, mint az elmúlt időszakban bármikor.

Elemzésében a BfV rámutatott: egyre szélesebb körben terjed az a retorika, amely a muszlimokat, de főként a palesztinokat a Nyugat áldozatainak állítja be. Párhuzamosan az antiszemitizmus emelkedéséről is beszámoltak.

A hírszerzési jelentésben megállapították, hogy a palesztin terrorszervezet, a Hamász és a libanoni síita Hezbollah szimpatizánsai mindeddig a háttérben maradtak, és nem jelentek meg a Németországban tartott palesztinpárti megmozdulásokon. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a német hatóságok terrorszervezetnek nyilvánították a Hamászt és a Hezbollahot, így a szervezetek támogatói ott nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

(Borítókép: Karácsonyi vásár Kölnben. Fotó: Ying Tang / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok