Index Vakbarát Hírportál

Kirgizisztánban a nemzeti zászló módosításáról döntött a parlament

2023. november 29., szerda 17:17

A kirgiz parlament szerdán megszavazta az ország nemzeti zászlajának módosítását, amelyet az tett szükségessé, hogy az utóbbi időben számos kritika érte a lobogón látható központi grafikai elemet, mások mellett Szadir Zsaparov államfő is bírálta.

Kirgizisztán a függetlenségének elnyerése, 1992 óta használja jelenlegi lobogóját, amely vörös színű, a közepén pedig egy sárga, sugárzó napkorong látható.

A parlament első módosításként egy olyan javaslatot fogadott el, amely hullámosról egyenesre változtatná a napkorongok sugarait – adta hírül az MTI. 

A zászlóval kapcsolatos kritikák szeptemberben jelentek meg: egyes parlamenti képviselők azt mondták, hogy a napkorongok hullámzó sugarai a napraforgó szirmaira emlékeztetik őket, márpedig ez a növény a helyi kultúrában a megbízhatatlanságot és a szolgalelkűséget szimbolizálja.     

A zászló kritikusaihoz csatlakozott az ország elnöke, Szadir Zsaparov is, aki szerint „olyan sokan látnak napraforgót a zászlónkban, hogy az már gátolja az ország fejlődését”.

Rovatok