Index Vakbarát Hírportál

A szlovák parlament nem szavazta meg a belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt

2023. november 29., szerda 12:24

A szlovák parlament elutasította szerdán a Matus Sutaj Estok belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki pártok nyújtottak be egyebek mellett azt állítva, hogy a tárcavezető törvényt sértett néhány rendőrségi tisztségviselő szolgálat alóli ideiglenes felfüggesztése során.

Az indítványra a 150 fős törvényhozásban 61-en mondtak igent, 75-en pedig nemmel szavaztak a jelen lévő 136 képviselő közül. A Robert Fico kormányfő vezette Irány (Smer–SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas–SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta kormánykoalíciónak 79 képviselője van a parlamentben – közölte az MTI. 

A tárca élére a Hlas-SD által jelölt belügyminiszter menesztését négy ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), valamint Igor Matovic volt kormányfő pártja, a centrista Szlovákia (Slovensko) nyújtotta be egy nappal azután, hogy Fico kabinetje bizalmat kapott a törvényhozásban a kormányzásra.

A Matovic vezette Szlovákia pártot a szeptemberi választáson még úgy hívták, hogy Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), nevét azóta változtatta meg.

Az indítvány kezdeményezői részben azzal indokolták, hogy szerintük a belügyminiszter túllépte hivatali jogkörét, amikor október végén több olyan rendőrt felfüggesztett a szolgálatból, akit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Az állítólagos hivatalijogkör-túllépés miatt az ellenzéki liberálisok néhány hete már tettek büntetőfeljelentést Matus Sutaj Estok ellen. A beadványt jegyzők bírálták a tárcavezetőt amiatt is, hogy ideiglenes ellenőrzést vezetett be a szlovák–magyar határon. A miniszter az illegális migráció visszafogásával indokolta, az ellenzék viszont „színjátéknak” minősítette a mindössze egy napig tartó akciót.

Matus Sutaj Estok korábban és a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vita során is visszautasította az ellene felhozott vádakat, rámutatva: a szándékos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított rendőrök ideiglenes felfüggesztésével törvényi kötelességét teljesítette, és ezeket a döntéseket a rendőrségi szolgálatról szóló törvénnyel összhangban hozta meg.

A parlamenti vitában a belügyminiszter mellett Robert Fico kormányfő is kiállt, a vádakat teljesen megalapozatlannak, a miniszternek az ellenzék által bírált lépéseit pedig teljesen törvényesnek és szükségszerűnek nevezte.

Rovatok