Index Vakbarát Hírportál

Ülősztrájkba kezdtek a dél-koreai parlamentben

2023. november 30., csütörtök 13:15

A kormánypárti képviselők tiltakoznak ilyen módon az ellen, hogy az állami médiahatóság vezetőjét az ellenzék felelősségre vonná Dél-Koreában.

A Dél-Koreában kormányon lévő Népi Erő Párjának (PPP) képviselői csütörtökön ülősztrájkba kezdtek a parlamenti ülésterem előtt, tiltakozásul az ellenzéki Demokrata Párt (DP) azon terve ellen, hogy felelősségre vonja az állami médiahatóság vezetőjét.

A DP a hét elején terjesztett be felelősségre vonási indítványt Li Donggvan, a koreai médiahatóság elnöke ellen, és a tervek szerint pénteken el is akarja fogadni – írja az MTI.

A DP azzal vádolja Lit, hogy szabálytalan döntéseket hozott szervezeti és kinevezési ügyekben, amelyek célja a kormány média fölötti befolyásának növelése volt.

A PPP szerint Li felelősségre vonása csak a DP saját politikai céljait szolgálja. A kormánypárt ezért felszólította a parlamentet, hogy ne nyissa meg a csütörtöki plenáris ülést, mondván: eredetileg csak a kormány 2024-es költségvetési javaslata szerepelt napirenden.

A házelnök ennek ellenére megnyitotta az ülést, és megengedte, hogy a Li elleni eljárásról szóló beadványt hivatalosan is beterjesszék a parlament elé, ezzel előkészítve az utat a pénteki szavazáshoz. A DP önállóan is képes elfogadni az indítványt, mivel a 298 tagú parlamentben 168 mandátummal rendelkezik, és így többségben van. A PPP a tervek szerint a pénteki plenáris ülésig folytatni fogja az ülésterem előtti tiltakozást.

Rovatok