Index Vakbarát Hírportál

Megtörtént az első azonos nemű házasságkötés Nepálban

2023. november 30., csütörtök 08:13

Egy nepáli faluban szerdán regisztrálták a himalájai nemzet első azonos nemű házasságát – közölték tisztviselők és aktivisták, öt hónappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság ideiglenes végzést adott ki, amely megnyitotta az utat az ilyen házasságok előtt a javarészt konzervatív polgárokból álló országban.

Az első azonos nemű házasságkötés a 36 éves Ram Bahadur (Maya) Gurung és a 26 éves Surendra Pandey között köttetett. Gurung férfiként született, de nőnek vallja magát, Pandrey szintén férfinak született és így is azonosítja magát. 

Mindketten nagyon boldogok vagyunk. Hozzánk hasonlóan a közösségünk többi tagja is boldog

– fogalmazott Pandey a Reutersnek adott telefonos interjújában. A pár kilenc éve él együtt és 2016-ban a hindu rituálé szerint már összeházasodtak, azonban frigyüket most az állam szemében is legálissá tették. 

A történelmi jelentőségű eseményt, miszerint júniusban államilag legalizálták az azonos neműek házasságkötését, Sunil Babu Pant melegjogi vezető úgy kommentálta:

Ez történelmi jelentőségű, ugyanis most már nekik is lesz lehetőségük közös bankszámlanyitásra, ingatlanbirtoklásra és továbbadásra, és összességében úgy élhetnek, mint minden heteró házaspár. 

Nepálon kívül Tajvan az egyetlen olyan ázsiai ország, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságkötését, annak ellenére, hogy a társadalom nagy része konzervatív értékrendű. 

Nepál egyre progresszívebbé vált, mióta 2006-ban véget ért az évtizedes maoista lázadás. Két évvel később a politikai pártok megszavazták a 239 éves hindu monarchia felszámolását, ami a maoisták egyik kulcsfontosságú követelése volt. Az egykori maoisták vezetője jelenleg is az ország miniszterelnöke és a koalíciós kormány első embere.

Rovatok