Index Vakbarát Hírportál

Néhány perccel az egyezség lejárta előtt hosszabbították meg a tűzszünetet

2023. november 30., csütörtök 06:57

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet – jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.

A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon.

A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

Izrael és a Hamász közt múlt hét pénteken lépett életbe tűzszünet, és azóta minden nap foglyokat cserélt a két fél: a Hamász nőket és gyermekeket engedett el, amiért cserébe Izrael az izraeli börtönökben fogva tartott kiskorúakat és nőket engedte szabadon. Legutóbb november 27-én döntöttek a felek a tűzszünet meghosszabbítása mellett. 

Rovatok