Index Vakbarát Hírportál

Pert indítottak Lázár János ellen, amiért kirúgta a GYSEV vezérigazgató-helyettesét

2023. december 1., péntek 21:02

Nem adja a GYSEV részvényeit az osztrák fél – erről beszélt Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere, aki kijelentette, hogy a magyar bíróságokhoz fordultak amiatt, hogy Lázár János novemberben érdemi indoklás nélkül menesztette Hana Dellemann, a GYSEV vezérigazgató-helyettesét.

A magyar bíróságokhoz fordult a hét elején Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesének kirúgása ügyében, akit Lázár János novemberben indoklás nélkül menesztett – derül ki az RTL Híradó tájékoztatásából. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban azt mondta, hogy akár minden osztrák érdekeltséget kivásárolna a GYSEV-ből a magyar állam, erre reagált úgy Gewessler, hogy nem szeretné eladni a GYSEV-et, nem lát indokot a részvények értékesítésére, és közölte Lázárral, hogy nincs más választásuk, mint a bíróság. 

Az osztrákokat nem a pénz érdekli, hanem az együttműködés

Ahogyan arról az Index beszámolt, Lázár János kirúgta a GYSEV vezérigazgató-helyettesét, Hana Dellemannt, aki az ausztriai kirendeltséget vezette. Erre az osztrák szakminisztérium közölte, hogy Dellemannt indoklás nélkül menesztették, hozzátéve, hogy az eljárás helytelen és jogellenes, mivel az egyoldalú elbocsátás ellentmond a társaság jogi szerződéseinek, ezért Ausztria jogi lépéseket fog tenni.

A GYSEV osztrák–magyar vasúttársaságnak három tulajdonosa van: az osztrák és a magyar állam, valamint a Strabag nevű osztrák cég. A magyar fél a többségi tulajdonos, 65,5 százalékát birtokolja a cégnek, 28,3 százalékot az osztrákok, míg a Strabagnak 6,3 százalékos tulajdonrésze van. 

Nem látok indokot a részvények eladására. Engem nem a pénz érdekel, hanem a jól működő vasúti szolgáltatás. Az én szememben a vasút többről szól, mint a nyereségről. A kérdés, ami az asztalon van, és amire fókuszálunk, az a bírósági ügy, amit beadtunk. Hogy visszavonjuk a döntéseket, amit Lázár János egymaga hozott meg

– fogalmazott a miniszter. 

Gewessler elmondta, a cégnek nagyon eredményes közös történelme van, amely azon alapszik, hogy külön döntenek a saját országukra, a saját hálózatukra vonatkozó kérdésekben, erről szerződéses megegyezések is születtek. Ez szenvedett csorbát a GYSEV osztrák vezetőjének menesztésével. Szerinte a közös döntéshozatal egyre nehezebb, ezért arra kérték a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket. 

Leszögezte, ők sosem szóltak bele a magyar fél döntéseibe, és ezt Magyarországnak sem lenne szabad. Hana Dellemann elbocsátása fenyegetést jelent a cég jövőjének fenntarthatóságára nézve, Ausztriában és Magyarországon egyaránt.  

(Borítókép: Leonore Gewessler 2022. július 18-án. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)

Rovatok