Index Vakbarát Hírportál

Megvan a holland választások hivatalos végeredménye

2023. december 1., péntek 13:12

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon – jelentette az NL Times című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

A Wilders vezette Szabadságpárt 37 mandátumot szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, megkettőzve támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest.

A megszerzett 37 mandátum több mint kétszerese a leköszönő parlamentben elfoglalt 17 képviselői helynek. A holland választási iroda adatai szerint a Frans Timmersmans korábbi külügyminiszter, majd uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöld Baloldal és a Munkapárt formációja a második helyen végzett 25 mandátummal, ami 8 képviselői székkel több a két párt jelenlegi képviselői helyeinél.

Mark Rutte korábbi miniszterelnök pártja, a liberális-konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a harmadik helyre szorult, mandátumainak száma a korábbi 34-ről 24-re csökkent.

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 mandátumot kapott.

Az Indexen megírtuk, hogy a kormányalakítási tárgyalások már november végén megkezdődtek Hollandiában.

Rovatok