Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorral akart találkozni Ukrajna volt elnöke, de a titkosszolgálat közbelépett

2023. december 2., szombat 19:02

A minap beszámoltunk arról, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnöknek megtiltották azt, hogy elhagyja Ukrajnát. Az esetről azóta az ukrán titkosszolgálat adott ki egy közleményt, amelyben azt írták: az ő kérésükre tiltották meg Porosenko távozását, és egész konkrétan azért, mert Orbán Viktorral is találkozott volna.

Előzőleg megírtuk, hogy Petro Porosenko pénteken bejelentette: reggel megakadályozták abban, hogy elhagyja Ukrajnát − írja az MTI. A jelenleg ellenzéki képviselőként politizáló volt államfő az ukrán–lengyel határátkelőn készült videófelvételt tett közzé, ahonnan elmondása szerint annak ellenére küldték vissza, hogy birtokában volt az ország elhagyására feljogosító dokumentumnak.

Az egykori államfő − Volodimir Zelenszkij jelenlegi elnök egyik legfőbb ellenlábasa − a történteket politikai indíttatású cselekedetnek minősítette, amely munkájának megzavarására irányult. Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök később megerősítette, hogy ő vonta vissza Porosenko engedélyét. Kifejtette:

a kiutazást előzőleg engedélyezték, de kapott egy levelet − amelynek a tartalmát nem oszthatja meg −, és emiatt vonta vissza Porosenko engedélyét.

Porosenko saját elmondása alapján Lengyelországba készült, ahol a kamionos blokád megszüntetését célzó egyeztetésekre volt hivatalos, utána pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

Az SZBU terítette a lapokat: Orbán Viktor volt az ok 

Mostanra kiderült, hogy Olekszandr Kornyijenko kitől is kapta azt a levelet, amelynek a tartalmát nem oszthatta meg. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szombat délután egy közleményben közölte, hogy

nemrég olyan értesülés jutott az ukrán hírszerzők birtokába, amely szerint az orosz titkosszolgálatok a nemzetközi színtéren készülnek „provokációra” Ukrajna ellen.

Ennek célja az lehet, hogy csökkentsék az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, és megosszák az ukrán társadalmat. Az SZBU szerint ebbe a műveletbe „külföldi országok oroszpárti erőit”, valamint „egyes ukrán politikusokat” is bevonnának. 

A közleményben ezután egész konkrétan közölték: elsődlegesen az volt a problémájuk, hogy Orbán Viktorral is találkozott volna Petro Porosenko.

Az elhárítás információi szerint ebben a kontextusban találkozott volna P. Porosenko, az Európai Szolidaritás párt elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki rendszeresen ukránellenes álláspontokat oszt meg, »Putyin barátja«, és az Orosz Föderáció elleni szankciók feloldását követeli

fogalmaztak a közleményben. 

Az SZBU azt írta, hogy szerintük ezt a találkozót (és más olyan „munkamegbeszéléseket”, amelyeken Porosenko részt vesz) az orosz titkosszolgálatok „felhasználták” az oroszpárti narratívák terjesztésére, ezzel is befolyásolva az ukrajnai „különleges hadműveletüket”. 

Végül azt is közölték, hogy a fentiek miatt ők kérték meg az ukrán elnöki hivatalt, a miniszterelnöki kabinetet és a parlamentet arra, hogy a külföldi utazások engedélyezésénél vegyék figyelembe „az ellenség terveit” is. És ez után a kérés után döntött a parlament arról, hogy visszavonja Porosenko engedélyét. 

Porosenko pártja is reagált

Petro Porosenko pártja, az Európai Szolidaritás még pénteken, az SZBU-közlemény megjelenése előtt adott ki egy hosszú kommünikét az esettel kapcsolatban.

Ebben azt írták, hogy az ukrán külügyet korábban tájékoztatták arról, hogy Porosenko milyen helyeken tesz látogatást, és miről fog beszélni. Állításuk szerint a volt elnök több külpolitikai ügyben (amerikai támogatások, az ukrán–lengyel határon lévő kamionblokád) megpróbált volna segítséget kérni a külföldi partnerektől, és Porosenkónak (nem először) illegálisan tagadták meg, hogy elhagyja az országot.

A közleményben már utaltak arra is, hogy egyesek szerint Porosenko magyarországi látogatására hivatkozva vonták vissza a kiutazási engedélyt.

Ezzel összefüggésben arra emlékeztettek, hogy a december 14–15-i uniós brüsszeli csúcstalálkozón Magyarországnak vétójoga lesz az Ukrajnát érintő döntésekkel (EU-csatlakozás, pénzügyi támogatások) összefüggésben, és állításuk szerint Porosenko lényegében ezért akart volna Orbán Viktorral találkozni, valamint más olyan országok képviselőivel, ahol „Ukrajna pozíciói nem olyan erősek”.

A közleményük végén rossz viccnek nevezték azt, ami történt, és megkérdőjelezték azt, hogy mi értelme lehet a kiutazás megakadályozásának. 

Kerestük a külügyet és Orbán Viktor sajtófőnökét, de máshonnan érkezett a válasz

Az esettel, illetve Porosenko tervezett látogatásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a magyar külügyminisztérium sajtóirodájának, valamint Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Frissítés: leveleinkre nem kaptunk választ, azonban szombat este Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy rövid közleményben reagált a történtekre.

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz. Ezek a politikai leszámolások is azt mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra

– írta az üzenetben, amelyet nem sokkal később az X-en is megosztott angolul.

(Borítókép: Petro Porosenko a kijevi repülőtéren 2022. január 17-én. Fotó: Genya Savilov / AFP)

Rovatok