Index Vakbarát Hírportál

Komoly elkötelezettséget vállalt a világ több mint 100 országa a klímacsúcson

2023. december 2., szombat 16:39

Legalább 118 ország tett ígéretet szombaton Dubajban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) arra, hogy 2030-ra megháromszorozza a megújuló energiaforrások termelését a fosszilis üzemanyagok használatának visszaszorítása érdekében.

A vállalás a szénenergia visszaszorítására, illetve a széntüzelésű erőművek finanszírozásának megszüntetésére is felszólít. A javaslatot támogatta a többi között Brazília, Nigéria, Ausztrália, Japán, Kanada, Chile és Barbados.

Az olyan, jelentős szén-dioxid-kibocsátású országok, mint Kína és India, korábban már jelezték támogatásukat a megújuló energiaforrások megháromszorozása felé, és a 2030-as határidővel is egyetértettek – a szombaton elfogadott vállalás mögé azonban nem álltak be. Nem csatlakozott továbbá Kuvait, Irán, Venezuela, Szaúd-Arábia, Oroszország és Katar sem.

A szénenergiát még mindig nagymértékben felhasználó Koszovó és Dominikai Köztársaság ígéretet tett olyan tervek kidolgozására, melyek a szénenergia gazdaságukból történő kivezetését szolgálják.

A COP28-csúcstalálkozón mind az Európai Unió, mind az Egyesült Arab Emírségek arra törekszik, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos ígéret bekerüljön majd a végső klímanyilatkozatba, ám ehhez egyetértésre lenne szükség a jelen lévő csaknem 200 ország között.

Ugyancsak szombaton az Egyesült Államok vezetésével több mint húsz ország közös nyilatkozatban az atomenergia-termelés kiterjesztésére szólított fel.

A közös nyilatkozat aláírói között van a házigazda Egyesült Arab Emírségek mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Belgium, Finnország, Japán, Lengyelország, Svédország és Ukrajna is. A nagyszámú atomerőművel rendelkező Oroszország és Kína azonban nem.

Rovatok