Index Vakbarát Hírportál

Melegbárokban razziázott a moszkvai rendőrség

2023. december 2., szombat 19:32

A moszkvai biztonsági erők péntek este razziákat hajtottak végre a városközpontban található meleg éjszakai klubokban, bárokban és szaunákban a médiajelentések szerint. Mindez egy nappal azután történt, hogy az orosz legfelsőbb bíróság gyakorlatilag betiltotta a nemzetközi LMBTQ+ mozgalmat Oroszországban, „szélsőséges” szervezetnek minősítve azt.

A rendőrség drograzzia ürügyén az orosz főváros különböző helyein, köztük egy éjszakai klubban, egy férfi szaunában és egy LMBTQ+ partiknak otthont adó bárban tartott házkutatást – jelentette a The Moscow Times alapján a Politico.

Ostorozsno Novosztyi Telegram hírcsatorna arról számolt be, hogy a rendőrség kábítószer-keresés ürügyén razziát tartott a Malaja Jakimanka egyik klubjában, ahol az LMBT-közösség éppen bulizott.

A buli közepén leállították a zenét, és [a rendőrök] elkezdtek benyomulni a termekbe. A kijáratnál engedély nélkül készítettek fényképeket az iratokról

– írta a Telemgam-csatorna egy szemtanúra hivatkozva.

Pénteken az Európai Unió közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélte az orosz legfelsőbb bíróság azon döntését, amely betiltotta a nemzetközi LMBT-közéleti mozgalmat. „Az LMBTIQ személyek jogainak évtizedek óta tartó, Putyin elnök alatt kibontakozó elnyomása közepette ez a döntés az oroszországi LMBTIQ közösség további üldözését célozza, és a civil társadalom és az emberi jogokat bátran védelmezők megfojtására irányul” – áll a nyilatkozatban.

Rovatok