Index Vakbarát Hírportál

Ismét működésbe lépett az Etna, látványos kitörést produkált

2023. december 3., vasárnap 06:21

Az Etna délkeleti kráterében december 1-jén észleltek egy kitörést, amelyről videó is készült – jelentette be az olasz Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet megfigyelőközpontja.

Az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint a kitörési aktivitás – csúcspontján – mintegy 6000 méteres tengerszint feletti magasságig terjedő oszlopot hozott létre, amely a vulkántól északkeletre szóródott szét.

A hamuhullásáról Fiumefreddo di Sicilia, Calatabiano és Giardini Naxos településekről érkeztek jelentések.

A lávakitörést effúziós tevékenység kísérte, amely két lávafolyamot hozott létre, amelyek a délkeleti kráterből délkeleti és keleti irányba terjedtek. A pénteki kitörésről videó is készült. 

Szeizmikus szempontból a vulkáni rengés átlagos amplitúdója – miután este fél 9 körül elérte a maximális értékeket –, egyértelműen csökkenő tendenciát mutatott, és 22 óra körül elérte az átlagos értékek tartományát, ahol utána is maradt. 

A rengés forrásai továbbra is a délkeleti kráter területére korlátozódnak, körülbelül 3000 méteres tengerszint feletti mélységben. Az infrahang-aktivitás szintén jelentős csökkenést mutatott, és este fél 10 körül szinte teljesen kimerült – írta az ANSA. 

(Borítókép: Az Etna kitörése 2023. december 1-jén. Fotó: Etna Walk / Giuseppe Distefano / Reuters)

Rovatok