Index Vakbarát Hírportál

Késes támadás történt Párizs belvárosában, terrorizmus gyanúja miatt nyomoz a hatóság

2023. december 3., vasárnap 07:42

Egy ember meghalt, két másik pedig megsérült, amikor szombaton este egy férfi késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre Párizs központjában.

Párizsban, az Eiffel-torony közelében lévő Quai de Grenelle-en szombaton, helyi idő szerint nem sokkal 21 óra előtt halálos támadás történt – írja a BBC.

Egy 26 éves, a biztonsági szolgálatok által ismert francia állampolgár késsel és kalapáccsal rontott rá járókelőkre. A támadásnak egy halottja és két sebesültje van. A hatóságok megerősítették, hogy a megölt férfi német állampolgár volt.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elmondta, hogy az 1999-es születésű áldozat a feleségével volt, amikor megtámadták. Hozzátette, hogy a feleség életét egy taxisofőr beavatkozása mentette meg.

A férfi ezután még két embert támadott meg, az egyiket egy kalapáccsal a szemén találta el

– mondta a miniszter.

A gyanúsítottat ezután a rendőrség sokkolta, majd letartóztatta a francia törvények szerint előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság és terrorizmussal összefüggésben elkövetett merénylet kísérletének gyanújával.

A két sérültet, egy 60 év körüli franciát és egy külföldi turistát a mentőszolgálat ellátta, de szerencsére egyikük állapota sem volt életveszélyes.

Darmanin azt is elmondta, hogy a feltételezett támadó azt kiabálta, hogy „Allahu akbar”, és azt mondta a rendőrségnek, hogy azért volt feldúlt, mert „annyi muszlim hal meg Afganisztánban és Palesztinában”.

Elmondta, hogy a gyanúsított négy évet ült börtönben, miután 2016-ban elítélték egy másik támadás kiterveléséért, emellett a francia biztonsági szolgálatok megfigyelési listáján is ott volt.

Szombaton egy videó került fel a közösségi médiára, amelyben a gyanúsított a francia kormányt bírálta

– jelentette az AFP hírügynökség.

Az eset kevesebb mint két hónappal azután történt, hogy az északi Arras városában egy középiskolában késes támadásban megöltek egy tanárt, ami után a francia kormány a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági riasztást rendelte el az országban.

Rovatok