Index Vakbarát Hírportál

Kitört a Marapi vulkán Indonéziában

2023. december 3., vasárnap 19:47

Kitört vasárnap az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott a helyi hatóságok beszámolói szerint – írja az MTI.

Esetleges áldozatokról, illetve károkról egyelőre nem voltak jelentések. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a térséget. A hamueső időközben elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett.

A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon.

A Bisnis.com hírportál a katasztrófavédelmi hivatalra hivatkozva közölte, hogy a kitörés időpontjában 70 túrázó volt a tűzhányón, és mentőegységeket indítottak, hogy biztonságos helyre vigyék őket.

Előzetes mérések szerint a 2981 méter magas vulkán kitörése öt percig tartott – mondta Abdul Muhari, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

További kitörések folyamatban vannak

– tette hozzá Hendra Gunawan, a vulkáni és geológiai katasztrófák mérséklésére létrehozott ügynökség (PVMBG) szakembere. Mint mondta, a Marapi tevékenysége január óta fokozódik.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Az országban nagyjából 130 aktív vulkán található.

Rovatok