Index Vakbarát Hírportál

Súlyos veszélyektől tartanak a magyarok, nem túl bizakodóak

2023. december 3., vasárnap 16:30 | aznap frissítve

Egy nemzetközi felmérés szerint az elmúlt egy évben veszélyesebb hellyé vált a világ. A kutatás emellett arra is rávilágított, hogy az egyes országok lakói mennyire bíznak meg a saját kormányukban.

A Halifax Security Forum megbízásából 30 országban 2023. szeptember 22. és október 6. között (tehát közvetlenül a 2023. október 7-én kezdődő Izrael–Hamász-háború előtt) végzett új Ipsos-közvélemény-kutatás szerint a túlnyomó többség (világszerte átlagosan 84 százalék) gondolja úgy, hogy a világ veszélyesebb hellyé vált az elmúlt évben. 

A magyarok azonban az átlag feletti arányban gondolják így (87 százalékban).

A kutatásból az is kiderült, hogy a világszerte átlagos 61 százalékkal ellentétben a magyarok csupán 59 százaléka véli úgy, hogy a koronavírus-járványt már sikerült megfékezni. A magyar lakosság fele pedig azt gondolja, hogy a következő egy évben előfordulhat még egy hasonló pandémia.

A járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésbe vetett bizalom azonban ennél is alacsonyabb volt: a magyarok csupán 35 százaléka szerint lenne képes a kormány megfelelő intézkedéseket hozni egy világjárvány esetén.

Más veszélyektől is tart a magyar 

Egy nagyobb természeti katasztrófára a magyarok 47 százaléka szerint van esély, terrortámadásra 38 százalékuk, míg etnikai konfliktusra 48 százalékuk számít.

Egy Magyarországot érintő nemzetközi fegyveres konfliktusra pedig 35 százalékuk lát esélyt.

A megkérdezett magyarok szerint a kormány egy esetleges nukleáris, biológiai vagy vegyi támadás esetén tudna a leghatékonyabban fellépni (41 százalék), de a terrortámadással szembeni fellépéssel kapcsolatban már csak 31 százalékuk bizakodó. 

Rovatok