Index Vakbarát Hírportál

Több turista látogathatja Machu Picchu romvárosát januártól

2023. december 3., vasárnap 19:02

Jövő év január elsejétől a perui turizmus fellendítése érdekében naponta több turista látogathatja Machu Picchut – közölte a limai kulturális minisztérium az MTI szerint.

A tárca közlése szerint – az eddigi – napi 3600-3800-ról 4500-ra emelik a világörökség részéhez tartozó inka romvárosba látogatható turisták számát. A közleményben kiemelték, hogy nagyon különleges alkalmakkor akár 5600 ember is megtekintheti a romokat.

Szeptemberben a tömegek okozta károk miatt a helyi hatóságok lezártak a Cusco városától mintegy 130 kilométerre található ősi inka régészeti helyszínen három területet.

A XV. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg. A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak. A 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé.

A turizmus fontos bevételi forrása az andoki országnak, amelynek gazdasága még mindig a koronavírus-járvány hatásaival próbál megbirkózni. A világjárvány előtt hozzávetőleg 4,5 millió turista látogatott Peruba, az idén számuk 2,2 millióra apadt – közölte az MTI.

(Borítókép: Egy munkás a lezárt Machu Picchu területén 2023. január 24-én. Fotó: Michael Robinson ChÃvez / The Washington Post / Getty Images Hungary)

Rovatok