Index Vakbarát Hírportál

Újabb kritikát kapott Magyarország egy uniós biztostól

2023. december 3., vasárnap 06:23

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a magyar szakszervezetek és a munkaadói szervezetek képviselőivel folytatott szociális párbeszéd gyengeségéről beszélt az Economx gazdasági portálnak.

Nicolas Schmit pozitívumként említette az Economx-interjúban, hogy „Magyarország összességében jó munkaerőpiaci teljesítményt nyújt, magas foglalkoztatási rátával”. Az uniós biztos ugyanakkor úgy véli, vannak olyan csoportok (például a tartósan munkanélküliek), akik – szerinte – akadályokkal szembesülnek a munkaerőpiacon. 

Mint mondta, Magyarország számára emiatt aktív munkaerőpiaci politikát javasolt az Európai Bizottság.

Emellett a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek képviselőivel folytatott szociális párbeszéd továbbra is a leggyengébbek közé tartozik az EU-ban, és az utóbbi időben tovább romlott

– folytatta a kritikáját Schmit, és hozzátette: az Európai Tanács felszólította Magyarországot a hatékony szociális párbeszéd biztosítására.

Az uniós biztos azt is elmondta az Economx-nek adott interjúban, hogy a magyar oktatási, illetve képzési rendszernek fel kell zárkóznia ahhoz, hogy minden fiatalt felkészítsen a digitális átállásra.

Rovatok