Index Vakbarát Hírportál

Amerikai hadihajót és több kereskedőhajót ért támadás a Vörös-tengeren

2023. december 3., vasárnap 20:01

Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren vasárnap – közölte a Pentagon.

„Tudomásunk van a Carney amerikai romboló és kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről a Vörös-tengeren, és közzétesszük az információkat, amint rendelkezésre állnak” – ismertette közleményében az amerikai védelmi tárca.

A brit hadsereg nem sokkal korábban feltételezett dróntámadásokról és robbanásokról számolt be a térségben. Biztonsági források azt közölték korábban, hogy

egy konténerszállító hajót legkevesebb két drón eltalált a Vörös-tengeren.

A Pentagon egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadásokat honnan indították. Ugyanakkor az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók több támadást is elkövettek már ezeken a vizeken, illetve Izrael ellen, amely a Gázai övezetben visel hadat a radikális iszlamista Hamásszal szemben.

A húszik vállalták az akciót 

Nem sokkal később a húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik mértek csapást a Unity Explorer és a Number Nine nevű izraeli hajókra egy rakétával és egy drónnal. Az illetékes ugyan nem fejtette ki, de azt mondta: a hajókat azt követően támadták meg, hogy azok visszautasították a figyelmeztetéseiket.

A húszik szóvivője egyben kijelentette, hogy a támadások válaszok voltak a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett. 

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők ezzel összefüggésben felfedték, hogy

a támadást a húszik kezén lévő jemeni főváros, Szanaa térségéből indították, és az nagyjából öt órán át tartott.

Novemberben a jemeni felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót és legénységét. A húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva foglalták el, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

Rovatok