Index Vakbarát Hírportál

A török elnök közölte: Izrael miniszterelnöke háborús bűnös

2023. december 4., hétfő 11:27

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kirobbanása óta egyre feszültebb Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan kapcsolata. A török elnök az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) isztambuli ülésén vett részt hétfőn, ahol ismét erős állításokat fogalmazott meg az izraeli kormányfőről.

Az izraeli miniszterelnököt háborús bűnök elkövetése miatt bíróság elé fogják állítani Izrael Gázai övezet ellen indított offenzívája miatt – adta hírül az MTI Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését.

Gáza palesztin föld, és mindig a palesztinoké marad

–  tette hozzá Erdogan az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) isztambuli ülésén.

Feszült az izraeli–török viszony  

Ahogy az Index beszámolt róla, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök novemberben a terrorizmus támogatásával vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki korábban terrorista, illetve fasiszta államnak nevezte Izraelt.

A Hamászt a török elnök már többször is szabadságharcos, ellenálló mozgalomnak nevezte. Az iszlamista szervezetet az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter a kijelentésekre reagálva elmondta, hogy Izrael nem hagyja magát kioktatni olyasvalakitől, „aki ádáz terroristákat lát vendégül, és terrorszervezeteket támogat”. Mint mondta, a török elnök eltorzítva mutatja be a valóságot, és a történelem rossz oldalán áll.

Kohen szerint Erdogan azok pártját fogja, akik Iránban, Libanonban, Szíriában és Jemenben üdvözölték a Hamász október 7-i támadását izraeli civilek ellen. Izrael jogállam, és folytatni fogja harcát a Hamász ellen – szögezte le. 

Rovatok